2016-12-14 19:58:05• hírek • MTI

Létszámában és arányaiban is erősödik az RMDSZ-frakció

A legutóbbi, 2012-es választásokhoz képest valószínűleg hárommal több, vagyis harminc törvényhozói mandátumot szerzett a bukaresti parlamentben a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) jelöltlistája a vasárnapi választásokon, miközben a parlament létszáma jelentősen csökkent - tájékoztatta az MTI-t Kovács Péter, az RMDSZ ügyvezető elnöke szerdán.

A központi választási bizottság utoljára kedd reggel közölt - 99,82 százalékos feldolgozottságú - részeredményeket, ezek alapján biztosnak tűnik, hogy 18-ról 21-re nő a képviselők száma, a szenátusban pedig kilenctagú marad az RMDSZ-frakció egy karcsúbb parlamentben - magyarázta az ügyvezető elnök.

Az RMDSZ azt valószínűsíti, hogy Arad, Brassó és Tulcea megyében is lesz képviselője, Hargita megyében egy ötödik mandátuma, de elveszíti a Temes megyei képviseletét. A szenátusban az RMDSZ-frakció változatlan létszáma mellett is lesz változás: Szilágy megyében nem lesz már szenátora a szövetségnek, és elveszti a második Kovászna megyei szenátori mandátumot, de Maros megyében és Bihar megyében is az eddigi egy-egy helyett két-két szenátora lesz - mondta Kovács Péter.

Az ügyvezető elnök hangsúlyozta: mindezt a 99,82 százalékos feldolgozottságú részeredmények alapján számolták ki, de még nem lehet teljes biztonsággal megmondani, melyik megyében kap a töredékvoksokból plusz mandátumokat a szövetség.

"A visszaosztási köröknél annyira bonyolult összefüggések vannak, hogy húsz Iasi megyei szavazat akár Tulcea, akár Temes megyében is mandátumot jelenthet" - magyarázta. Hozzátette: a közhiedelemmel ellentétben a politikai alakulatok nem tudják befolyásolni az újraosztást aszerint, melyik választókerületben akarnak töredékvoksokból mandátumot. Ez "tiszta matematika", amelyet az úgynevezett d'Hondt-módszer alapján számolnak ki.

Az RMDSZ képviselőházi jelöltlistája Temes megyében 8316, a - Duna torkolatvidékét és deltáját magába foglaló, kelet-romániai - Tulcea megyében pedig 245 szavazatot kapott.

Míg a 2012-ben megválasztott 588 tagú parlamentben az RMDSZ-képviselők és szenátorok aránya 4,59 százalék volt, a vasárnap megválasztott 466 tagú bukaresti törvényhozásban az RMDSZ-frakciók súlya várhatóan 6,44 százalékos lesz.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: