2011-08-24 14:31:50• hírek • Póti Orsolya

Let's Do It Szatmár! Egy hónap múlva kezdődik a takarítás

Országos szemétgyűjtési megmozdulásra kerül sor szeptember 24-én: a tavalyi Let's Do It Romania akciót idén is folytatódik. Az akció Szatmár megyei csoportja, a 4U Gyerekekért és Fiatalokért Egyesület teljes gőzzel készül; célja, hogy minél több, a hulladékok begyűjtésére vállalkozó önkéntest ösztönözzenek a környezetvédelmi akcióra.

Mint már ismeretes, a Let's Do It Romania! célja az, hogy egy nap alatt kitakarítsuk az országot, azaz az illegális hulladéklerakatokból távolítsuk el a szemetet egy összehangolt akció keretében. Az akció szatmári csoportja teljes gőzzel készülne, bár az illegális hulladéklerakatok feltérképezése még nem ért a végéhez. A feltérképezés már július 19-én kezdetét vette közel 70 önkéntessel, és eddig csupán öt zónát sikerült - Udvari, Daróc, Pete, Sárerdő és Sárközújlak - a hulladéktérképre vezetni.

Azonban a sikeres akcióért még szükség van ilyen feltérképezett területekre, ezért az egyesület arra kéri a lakosokat, ha utazás közben látnak még, a városon kívül eső szeméttel teli környéket, akkor jelezzék az egyesületnél, a Vasile Lucaciu 8. szám alatt, vagy vegyék fel a kapcsolatot a tagokkal a www.act4u.ro oldalon. Az önkéntesek még nem térképezték fel Nagykároly, Majtény, Pálfalva és Batiz környékét sem, bár hétvégéig le szeretnék zárni ezt a fejezetet.

Az akcióban számos civil szervezet, több mint 15 iskola, egyetemek, a város, illetve a megye vezetősége, valamint a Megyei Környezetvédelmi Ügynökség és a Szatmár Megyei Csendőrfelügyelőség is részt vesz.

Alina Persa, az akció koordinátora az augusztus 24-i sajtótájékoztató keretében elmondta: célja, hogy közel 5000 önkéntest toborozzon, az egy hónapon belül sorra kerülő mozgalomra. Bár ez a szám így elsőre nagynak tűnik, a vezető bizakodik abban, hogy mégis sikerül elérni ezt, hiszen eddig 15 iskola és több szervezet jelezte részvételi szándékát.

Gyakorlatilag a megye összes településéről várnak jelentkezőket, akik önkéntesként, illetve partnerként részt vennének a szeptember 24-i akcióban. Továbbra is iskolákat, közintézményeket vonnának be, illetve a civil szervezeteket is felkérik, népszerűsítsék és vegyenek részt az akcióban. Az akcióról bővebb információt az egyesületnél kap, illetve látogasson az egyesület honlapjára. Azok a szemétgyűjtő önkéntesek, akiknek nem áll módjukban eljutni a kijelölt zónáig, azok az új központtól indulnak majd szervezett csoportokban.

Az egyesület hétvégéig lezárná a területek feltérképezésétAz egyesület hétvégéig lezárná a területek feltérképezését

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: