2012-05-25 08:46:03• hírek • MTI

Nastase a végén még megússza

A jelenlegi miniszterelnök Adrian Nastase politikai felfedezettje, Ponta többször is hangoztatta korábban, hogy Nastasét tekinti politikusi példaképének.

Látványos fordulatként értékeli a román sajtó, hogy a Victor Ponta román miniszterelnök által kinevezett egyik új szakhatósági vezető visszavonta a kárigénylést abban a perben, amely a korrupcióval vádolt, és első fokon két év letöltendő börtönbüntetésre ítélt Adrian Nastase volt román miniszterelnök ellen folyik.

Az ügyről az Adevarul és a Romania libera című román napilapok számolnak be. Nastasét két év letöltendő börtönbüntetésre ítélte január végén a román legfelső bíróság, amely abban találta vétkesnek a 2000 és 2004 között miniszterelnökként tevékenykedő politikust, hogy illegálisan finanszírozta a 2004-es államelnök-jelölti választási kampányát. A vádirat szerint a politikus funkcióját felhasználva rávette a Bákó megyei építkezési felügyeletet, hogy szervezzen szakmai tanácskozást építkezési cégek számára. Ez utóbbiaktól a szervezők részvételi díjat gyűjtöttek, amelyet lényegében Nastase kampányának finanszírozására fordítottak.

Nastase fellebbezett az első fokú ítélet ellen. A per legutóbbi tárgyalásán a május 7-én hivatalába lépett Ponta-kormány által kinevezett új szakhatósági vezető egy olyan iratot nyújtott be a bíróságon, amelyben jelezte: visszavonja a kárigénylést annak ellenére, hogy korábban az intézmény és az ügyészség számításai szerint a Nastase által szervezett szakmai tanácskozás miatt 1,6 millió euró kár érte a szakhatóságot.

Az Adevarul szerint a kárigénylés visszavonása gyökeresen megváltoztathatja a per kimenetelét, hiszen e fejlemény miatt a per tovább húzódhat, és már így is kevesebb mint egy hónap múlva elévül Nastase büntethetősége. A lap szerint így ez a fejlemény jelentősen növeli a volt kormányfő esélyeit, hogy megússza a börtönbüntetést.

Az újság szerint a szakhatóság élére kinevezett nyugdíjas katonatiszt a Szociáldemokrata Párt (PSD) bukaresti szervezetének tagja, ennek a pártnak a színeit képviseli Nastase is, aki a PSD országos tanácsának, a párt egyik legfontosabb vezető testületének  elnöke.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: