2015-02-13 15:32:36• hírek • MTI

Letöltendő börtönbüntetésre ítélték Miron Mitreát

Korrupcióért jogerősen két év letöltendő börtönbüntetésre ítélte a román legfelső bíróság Miron Mitrea volt közlekedési minisztert, a Bukarestben kormányon lévő Szociáldemokrata Párt (PSD) egyik meghatározó politikusát pénteken.

Mitreát csaknem egymillió lej értékű megvesztegetés elfogadásában találták bűnösnek. A korrupcióellenes ügyészség (DNA) szerint a volt minisztert Irina Jianu, a tárca alárendeltségében működő építkezési szakhatóság korábbi vezetője vesztegette meg, aki ingyen újíttatta fel a miniszter anyjának házát, így hálálva meg kinevezését és a tisztségben való megtartását.

Az ügyben az egy hónapja feltételesen szabadlábra helyezett Irina Jianu is újabb öt hónapos letöltendő börtönbüntetést kapott. Őt ugyanis korábban hat év letöltendő szabadságvesztésre ítélték abban a - kampányfinanszírozással összefüggő - korrupciós perben, amelynek nyomán 2012-ben először került börtönbe Adrian Nastase volt miniszterelnök.

Miron Mitrea 2000-től 2004-ig, a Nastase-kormányban vezette a közlekedési, közműépítési és lakásügyi tárcát. A kilencvenes évek elején szakszervezeti vezetőként ismertté vált Mitrea több mint húsz éven keresztül töltött be különböző vezető tisztségeket a Ion Iliescu volt államfő, Adrian Nastase volt miniszterelnök nevével fémjelzett pártban, a mai PSD-ben, amelynek képviseletében több ízben a bukaresti parlament tagjává választották. A politikus két hete lemondott képviselői mandátumáról.

Mitrea közlekedési miniszteri ténykedéséhez fűződik egyebek közt az észak-erdélyi (Nagyvárad-Marosvásárhely-Brassó) autópálya megépítését célzó 2003-as szerződés megkötése az amerikai Bechtel céggel. A szerződést 2013-ben bontották fel, miután a költségvetési forrásokból - uniós támogatás nélkül - építendő sztrádából tíz év alatt csak 52 kilométer készült el, 1,4 milliárd euróért.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
# ballagók2020 # koronavírus # baleset # helyhatósági2020 # körgyűrű
Kiemelt hírek:
Valutaváltó:


Promó: