2009-05-02 18:47:03• hírek • Gozner Gertrud

Lovaggá ütési ceremónia a Székesegyházban

Ma délután négy órától nagyszabású ünnepi ceremónia keretén belül iktatták be a Jeruzsálemi Szent Lázár lovagrend négy új szatmári tagját. Az ünnepségen részt vett Axel Mittälstadt, romániai rendfőnök, valamint a rend több tagja Európa minden részéről, így Németországból és Írországból is érkeztek vendégek.

A szertartás német nyelven zajlott, elsőként a romániai rendfőnök köszöntötte a meghívottakat, majd a német nyelven celebrált szentmise keretén belül került sor a lovaggá ütési szertartásra. Az ünnepi hangulathoz a Solemnis kórus is hozzájárult, Maria Chiş vezényletével.

A négy szatmári jelölt: Schupler Tibor, a Szatmári Római Katolikus Egyházmegye gazdasági igazgatója, a német közösség plébánosa, Ádámkó István, a Hám János Római Katolikus Teológiai Iskolaközpont igazgatója, valamint Alexandru Chiş ortodox pap és felesége, Maria Chiş. Beiktatásuk előtt a jelöltek virrasztással készültek fel a Püspöki Palota kápolnájában a Jeruzsálemi Szent Lázárról nevezett lovagrend tagjaival közösen.

Az új tagok esküjükben megfogadták, hogy hűséggel és elkötelezettséggel fogják szolgálni a rendet, tiszteletben tartják a hagyományokat és követik a rend vezetőjének tanácsait. Az eskü szövegének elmondása után mindegyik jelölt magára öltötte a lovagrend palástját. A világiak a hosszú köpenyt a nyolcágú Lázár kereszttel, nyakukban szalagon a lovagrend keresztjét, míg a papok egy kisebb fekete-zöld felöltőt viselnek ezután a hivatalos ceremóniákon.

A szombati ünnepségen még három új tag kérte felvételét a rendbe, köztük Löchli Tünde, a Szatmárnémeti Caritas igazgatója és Dr. Láng László, a Családorvosok Megyei Szövetségének alelnöke és az Orvosi Kollégium megyei vezetőségének tagja. Szatmár megyében a rend eddig egy tagot számlált, Ft. Ágoston Ferenc krasznabélteki plébános személyében.

A Jeruzsálemi Szent Lázárról nevezett-, az egyik legrégebbi Európai lovagrend. Története a keresztes lovagok koráig nyúlik vissza. XII. századi alapításakor két nagy cél lebegett lovagjai előtt: a leprában szenvedők megsegítése és a keresztény hit védelme. Az Irgalom katonai rendjeként, az elesettek, szegények és betegek megsegítésén, fáradozik. Célja a keresztény értékrend megóvása, védelme, a keresztény lovagság fenntartása és a Krisztusi értékek népszerűsítése minden munkájában. A Föld öt kontinensén hozzávetőlegesen 5000 tagot számlál.

Négy szatmári taggal bővült a Jeruzsálemi Szent Lázár lovagrend.

Ádámkó István, a Hám János Római Katolikus Teológiai Iskolaközpont igazgatója

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: