2017-03-17 08:46:35• hírek • Kocsis Zoltán

Nincs képmutatás, új prefektusa van Szatmár megyének

Radu Bud (balra) átveszi a tisztséget elődjétől, Eugeniu Avramtól
Radu Bud (balra) átveszi a tisztséget elődjétől, Eugeniu Avramtól

Amint az várható volt, új prefektusa van Szatmár megyének: a kormány csütörtöki döntését követően immár nem Radu Bud, hanem a „szociáldemokrata körökhöz közel álló” Filip Darius Gratian tölti be a kormánybiztosi szerepet.

A lépés több szempontból sem volt váratlan. Egyrészt, az elmúlt két hétben változás történt Brassó, Szeben, Buzau, Teleorman, Szilágy, Giurgiu, Prahova, Temes megyékben, csütörtökön pedig Szatmár mellett Dolj, Fehér és Suceava megyéken volt a sor. Másrészt a hónap elején Sorin Grindeanu kormányfő arról beszélt, fel kell hagyni végre a prefektusi tisztséggel kapcsolatos kétszínűséggel: mindenki tudja, hogy kormányváltás után a prefektusok és alprefektusok cseréje következik, mivel ők a kormány képviselői. Romániában viszont egy 2004-es törvény szerint a prefektusnak és alprefektusnak pártfüggetlennek kell(ene) lennie. Ugyanakkor ők a kormány területi képviselői – annak a kormánynak, amelyet pártszimpátia alapján szavaznak meg az állampolgárok.

Radu Bud valamivel több mint egy éve, 2016. február 18-a óta látta el a kormánybiztosi szerepkört, akkor Eugeniu Avramot váltotta. Utódja, Filip Darius Gratian az adóhivatal magas rangú munkatársa.

Hogy Altfatter Tamás alprefektussal mi lesz, egyelőre nem lehet tudni, ugyanakkor egyáltalán nem törvényszerű, hogy az alprefektust a prefektussal egyszerre váltsák le.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: