2013-12-17 17:49:33• hírek • MTI

Letette a hivatali esküt az új kulturális miniszter

Letette a hivatali esküt kedden Gigel Stirbu, az új kulturális és örökségvédelmi miniszter. Elődje, Danie Barbu azért kényszerült lemondásra, mert a kulturás költségvetést a HIV-AIDS programra fordított kiadásokhoz viszonyította.

A teológus végzettségű 42 éves Stirbu, a Nemzeti Liberális Párt Olt megyei parlamenti képviselője eddig a képviselőház kulturális bizottságának elnöke volt.

A kormányzó Szociálliberális Szövetség (USL) belső megállapodása értelmében a kulturális minisztérium vezetése a liberálisokat illeti meg.

Bár Victor Ponta szociáldemokrata kormányfő - a koalíciós feszültségek közepette - hétfőn megjegyezte, hogy szívesebben látott volna egy köztiszteletnek örvendő kulturális személyiséget a tárca élén, végül elfogadta Stirbu jelölését.

Stirbu már a negyedik tisztségviselő a kulturális tárca élén az USL tavaly májusi kormányra kerülése óta. Tavaly júniusban Mircea Diaconu színművész azért kényszerült lemondani a minisztérium éléről, mert a legfelső bíróság összeférhetetlenség miatt három évre eltiltotta a köztisztségek viselésétől. Utódját, Puiu Hasotti régészt az államfő csak azt követően volt hajlandó kinevezni, miután írásba adta, hogy nem plagizált.

A 2012-es decemberi választások után Ponta nem tartotta meg őt új kabinetjében, így Hasotti már nem miniszterként, hanem liberális frakcióvezetőként váltott ki nemzetközi tiltakozást azzal a megjegyzéssel, hogy a homoszexuálisok szerinte beteg emberek.

Egy hasonló kijelentés miatt kellett távoznia múlt héten a kulturális tárcát csaknem egy éve vezető Daniel Barbu történésznek is: egy rendezvényen azt nehezményezte, hogy a kulturális programok összköltségvetése alig kétszerese a HIV-fertőzött és AIDS-ben szenvedők kezelésére fordított programnak, holott Romániában nem sújt milliókat ez a "förtelmes csapás".

"Mennyi Shakespeare-fesztivált lehetne szervezni, ha nem lenne ez az országos egészségügyi program!" - fakadt ki a miniszter, akit ezért pártja lemondásra szólított fel.

Az újonnan kinevezett Gigel Stirbut is rögtön támadták a szociáldemokrata koalíciós partnerek, mert jelölésekor tett első nyilatkozatában nyelvtani hibát vétett.

Az új miniszter kedden letette a hivatali esküt Traian Basescu államfő előtt.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: