2019-06-20 10:39:18• hírek • Bede Emőke

Letaszíthatatlan a használtautó-piac trónjáról a Volkswagen

Benzin vagy dízel? Egyike a legnehezebben eldönthető kérdéseknek, hiszen mindkét oldalnak legalább annyi ellenzője van, mint ahány támogatója. Míg bizonyos autótulajdonosok csupán az üzemanyag árát veszik figyelembe az autóvásárláskor, mások mérlegelik a motor potenciális meghibásodásait és ezek javítási költségeit is. Megint mások pedig egyszerűen csak az általuk preferált autózási élményt tartják szem előtt.

Az örök, mindenki által elfogadott igazságot megfogalmazni sok szakember és amatőr is próbálta már, de konszenzusra azóta sem jutottak a felek. Annyit azonban határozottan ki lehet jelenteni, hogy az utóbbi évek dízelbotrányai igencsak rányomták bélyegüket az autós társadalomra: a nyugati országokban megrendült a fogyasztói bizalom ezen motorok felé, mi több, néhány ország már határozott lépéseket tett afelé, hogy a dízelautókat kitiltsa, vagy legalábbis korlátozza azok használatát. Ezzel egy időben az autóiparban felerősödött a hibrid és az elektromos járművek keltette hullám, egyre több környezettudatos vásárló dönt ezen technológiák mellett.


Nyugaton tehát a dízelautók iránt esett a kereslet, a vásárlók már más, megbízhatóbbnak és kevésbé károsnak vélt technológiák felé kacsingatnak, régi autóiktól pedig igyekeznek mielőbb megszabadulni. Ezzel szemben Romániában és azon belül Szatmár megyében is még mindig dübörög a dízelautók piaca. A nepperek viszonylag olcsón megvásárolják a külföldi autókat, majd saját hasznukat is rátéve értékesítik azokat a „pénztárcabarát” járművekre vágyó vásárlóknak.


Ha szemügyre vesszük a Szatmár megyében májusban beírt autók listáját, akkor észrevehetjük, hogy az elmúlt hónapok, sőt, évek sémája mit sem változott: továbbra is özönlenek hozzánk a nyugati dízelesek. Az előző hónapban 817 autó került beírásra megyénkben, melyek közül 616 dízelre éhezik, 207 járgány benzinnel fut, de bejegyzésre került két gázmeghajtású, azaz LPG-s autó, és két elektromos kocsi is. A trónról letaszíthatatlannak tűnik a Volkswagen, melynek legnépszerűbb modellje még mindig a Passat, melyből 72-t írtak be májusban, de nem sokkal lemaradva, 62 modellel érkezik a Golf is. A Ford az elmúlt hónapban 86 darabbal gazdagította a megye gépparkját, a márka legnépszerűbb típusa továbbra is a Focus, annak is a 2005 és 2010 közötti kiadásai. A képzeletbeli dobogó harmadik fokára pedig az Audi került, melyből 65-öt írtak be májusban. A négykarikás autógyártó cég modelljei közül legnagyobb számban a kétezres évek elején gyártott A4-esekkel találkozhatunk a terjedelmes listában. Összességében nézve pedig az is kitűnik, hogy a szatmáriak lehetőségeikhez mérten javarészt a 10-15 éves járgányokat választják, nagyon fiatal vagy teljesen új autót jellemzően a cégek vásárolnak.
 

S hogy egy különlegességgel zárjuk a cikket, eláruljuk azt is, hogy májusban beírásra került igazi gyöngyszem, egy 1969-es Cadillac DeVille kabrió is.


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: