2009-09-27 18:48:40• hírek • MTI/AFP/Reuters/AP/dpa

Letartóztatták a filmrendezőt

A kiadatási döntésre várva ideiglenesen őrizetbe helyezték Svájcban Roman Polanski filmrendezőt - erősítette meg vasárnap az alpesi ország igazságügy-minisztériuma.

A francia kulturális miniszter megdöbbenésének, a svájci filmrendezők szövetsége pedig felháborodásának adott hangot a történtek miatt.

A berni igazságügyi minisztérium szóvivője elmondta: a svájci hatóságok ellenőrzik, hogy Polanski valóban kiadható-e az Egyesült Államoknak, ami néhány napba telhet. A filmrendező fellebbezést nyújthat be az őrizetbe vétel és az esetleges kiadatási határozat ellen is - tette hozzá. A szóvivő nem árult el részleteket az őrizetbe vételről, s azt sem fedte fel, hol tartják fogva a világhírű filmrendezőt.

A zürichi filmfesztiválra utazó Polanskit előző este vették őrizetbe a svájci város repülőterén egy 1978-as amerikai elfogatóparancs alapján, azzal a váddal, hogy egy tizenhárom éves lánnyal folytatott nemi viszonyt. A svájci szóvivő megjegyezte, hogy az Egyesült Államok 2005-ben nemzetközi körözést adott ki a művész ellen.

A filmrendező az elmúlt három évtizedben Franciaországban élt - 1976-ban francia állampolgárságot is szerzett -, s az utóbbi években többször járt Svájcban. A szóvivő újságírók ama kérdésére, miért épp most fogták el, azt állította: most pontosan tudták svájci beutazása időpontját.

Frédéric Mitterand francia kulturális miniszter Párizsban kiadott közleményében megdöbbenésének adott hangot Polanski őrizetbe vétele miatt, s emlékeztetett arra, hogy a művész francia állampolgár. Mitterand tudatta, hogy kapcsolatba lépett Nicolas Sarkozy francia elnökkel, aki a legszorosabban figyelemmel követi a fejleményeket, és azt szeretné, ha az ügyet gyorsan rendeznék. A miniszter a legmélyebb sajnálatát hangoztatta amiatt, hogy Polanskit újabb megpróbáltatásnak tették ki, jóllehet már annyi ilyenben volt osztályrésze.


A kiadatási döntésre várva ideiglenesen őrizetbe helyezték Svájcban Roman Polanski filmrendezőt
A kiadatási döntésre várva ideiglenesen őrizetbe helyezték Svájcban Roman Polanski filmrendezőt


Több lengyel filmrendező - köztük Andrzej Wajda - és a lengyel filmművészszövetség több tisztségviselője felhívást intézett lengyel vezetőkhöz, hogy lépjenek fel Polanski érdekében. "Levelet írtunk a külügyminiszternek (Radoslaw Sikorski) és az elnöknek (Lech Kaczynski), hogy a legmagasabb szinten lépjenek fel Polanski letartóztatása ügyében - mondta a PAP lengyel hírügynökségnek Jacek Bromski, a filmesszövetség elnöke. - A helyzetet botrányosnak tartuk. Ez érthetetlen túlbuzgóság."

Sikorski már közölte is a PAP lengyel hírügynökséggel, hogy kegyelmi kérvénnyel fordul az amerikai hatóságokhoz Polanski ügyében. Kaczynski elnök szintén jelezte, hogy közben akar járni az amerikai félnél a művész érdekében. A közeljövőben valószínűleg lesz alkalom ilyen eszmecserére - tette hozzá az államfő. Jolanta Chojecka, Lengyelország svájci konzulja kérte a svájci igazságszolgáltatást, hogy személyesen találkozhasson a rendezővel, akit valószínűleg a zürichi repülőtéren tartanak fogva.

A svájci rendezők szövetsége groteszk jogi bohózatnak minősítette Polanski több mint három évtizeddel ezelőtti elfogatóparancs alapján történt őrizetbe vételét. A szervezet egyúttal "hitetetlen kulturális botrányként", illetve a svájci művészvilág arculcsapásaként értékelte a történteket.

Polanskit 1977-ben letartóztatták Los Angelesben, miután egy 13 éves kislány szülei feljelentést tettek ellene. A vád szerint Jack Nicholson amerikai filmszínész hollywoodi villájában pezsgőt és kábítószert adott a kislánynak, majd szexuális kapcsolatot létesített vele. Az óvadék ellenében szabadlábon védekező Polanski vádalkut kötött, bűnösnek vallotta magát kiskorúval folytatott törvénytelen viszony miatt, de azt állította, hogy a kislány szexuális téren tapasztalt volt, és beleegyezett az aktusba. Polanski másfél hónapot töltött pszichiátriai megfigyelés alatt. Az ítélethirdetés előtt megszökött az Egyesült Államokból Európába, mert kiderült, hogy hosszú börtönbüntetés várt volna rá.

Polanski azóta egyszer sem tette be a lábát az Egyesült Államokba. Karriere ennek ellenére töretlenül fejlődött, és megkapta a legjobb rendezőnek járó Oscar-díjat is A zongorista című, 2002-ben készült filmjéért. Korábbi híres művei közül néhány: Kínai negyed (1974), A bérlő (1976), Őrület (1984), Kalózok (1986), Keserű hold (1992).

 

 

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: