2012-12-14 15:08:40• hírek • MTI/Reuters/dpa

Letartóztatták Szerbia leggazdagabb emberét

Előzetes letartóztatásba helyezték pénteken Belgrádban Miroslav Miskovic milliárdos oligarchát, Szerbia leggazdagabb és egyik legbefolyásosabb emberét.

Az "üzletember" Jugoszlávia véres szétesése idején kezdte el kiépíteni kiskereskedelmi birodalmát, a Delta holdingot. A vállalatnak ma 7 ezer alkalmazottja van, és a kiskereskedelem mellett vannak érdekeltségei a mezőgazdaság, az ingatlanpiac területén és a biztosítási szektorban nem csak Szerbiában, de szerte a Balkánon. A Delta Szerbiában a Nike sportszerek kizárólagos viszonteladója és a Costa Coffee kávézólánc franchise partnere.

A Szerbiában fél éve hatalomra került új, nacionalista kormány azt ígérte, fellép a korrupció ellen, de ezt már sok korábbi kormány is mondta, ezért sokan csak legyintettek. A korrupcióellenes hivatal évek óta tájékoztatta a kormányt Miskovic viselt dolgairól, mégsem történt semmi.

Ezért robbant szerdán bombaként a hír, hogy Miskovicot fiával, Markóval és hét másik emberrel együtt őrizetbe vették, és kihallgatták. A szervezett bűnözés elleni ügyészség vezetője elmondta: a gyanú szerint Miskovic és társai 2005-től 2010 végéig átszámítva csaknem 26 millió euró veszteséget okoztak a szerb államnak privatizált, majd csődbe ment útépítő cégeken keresztül. A Delta holding közleményben tagadta, hogy bármilyen szabálytalanság történt volna.

"Senki sem érinthetetlen" - jelentette ki Aleksandar Vucic miniszterelnök-helyettes, a meglepő korrupcióellenes fellépés irányítója az őrizetbe vételek napján. A rendőrség közölte, hogy megerősítették a politikus személyi védelmét, mert Miskovic állítólag megfenyegette.

Nyugati diplomaták szerint tartani lehet tőle, hogy az új kormány "megtérése" nem valódi fordulat, a kormányzó Szerb Haladó Párt csak a választóknál akar jó pontokat szerezni. Tény ugyanakkor, hogy az Európai Unió is kézzelfogható eredményeket vár a korrupció elleni harcban Szerbiától. Belgrád szeretné 2013-ban megkezdeni a csatlakozási tárgyalásokat a 27-ekkel.

Miskovic a szerb napilapok karikatúráinak visszatérő figurája, előszeretettel ábrázolják olyan emberként, akinek a zsebében van egész Szerbia. A vékony, szemüveges, 67 éves oligarcha 1990-ben a néhai diktátor, Slobodan Milosevic uralma idején miniszterelnök-helyettes volt, de gyorsan átnyergelt a magánszektorba. 2007-ben a Forbes magazin 765 millió euróra becsülte a vagyonát. Miskovic 2011-ben 932 millió euróért adta el a Delta Maxi szerb szupermarket-láncot a belga Delhaize csoportnak.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: