2015-12-09 17:50:17• hírek • Szatmár.ro

Letartóztathatják Ioan Olteant

A parlament az ügyészség kérésére jóváhagyta a korrupcióval gyanúsított Ioan Oltean liberális képviselő előzetes letartóztatását, párttársa, Catalin Teodorescu esetében viszont nem gyűlt össze elegendő szavazat ehhez.

A Nemzeti Liberális Párt (PNL) két képviselőjét egyazon kárpótlási ügyben gyanúsítja hivatali visszaéléssel, illetve befolyással való üzérkedéssel a korrupcióellenes ügyészség (DNA).

A két képviselő egy nem visszaszolgáltatható pitesti telek után kifizetett, az ügyészek szerint túlértékelt kárpótlás ügyében játszott szerepet. A DNA azt állítja: Ioan Oltean 600 ezer euró csúszópénzt kapott azért, hogy közbenjárjon a kárpótlási hivatal volt elnökénél a kifizetés ügyében. Catalin Teodorescu képviselő a kárpótlási bizottság tagjaként segítette elő a telekért megállapított kárpótlás kifizetését a gyanú szerint.

Bár Teodorescu esetében is többen támogatták, mint ellenezték a letartóztatás jóváhagyását, a tartózkodók miatt nem gyűlt össze az előzetes letartóztatás engedélyezéséhez szükséges, a jelenlévő képviselők ötven százalékát meghaladó szavazatszám.

Hasonló módon "úszta meg" a letartóztatást Teodorescu egy évvel ezelőtt egy másik kárpótlási ügyben. Tavaly december harmadikán a román képviselőház jóváhagyta Markó Attilának, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) azóta lemondott parlamenti képviselőjének az őrizetbe vételét, míg - az ugyanabban az ügyben gyanúsítottként szereplő - Teodorescu kiadatásához nem gyűlt össze elegendő voks. Korábban mindketten tagjai voltak a kárpótlásokról döntő bizottságnak, amely a DNA szerint visszaéléseket követett el. Azóta Markó ellen ebben az ügyben ejtették a vádat, mert kiderült, hogy a vitatott döntés napján nem volt jelen az ülésen, Teodorescut pedig - feltételezett bűntársaival együtt - bíróság elé állították.

Catalin Teodorescu ügyei mindkét alkalommal olyan sorozatot törtek meg a parlamentben, amikor a honatyák egy ideig nem merték előjogaik mögé bújtatva akadályozni korrupcióval gyanúsított társaik elszámoltatását. Tavaly az elnökválasztás után, idén pedig a bukaresti Colectiv-klubban történt, 60 áldozatot követelő tűzvészt követő korrupcióellenes tüntetések után volt olyan időszak, amikor a román törvényhozók az ügyészség valamennyi kiadatási kérését megszavazták.

Romániában a politikai nyilatkozatokra vonatkozó mentelmi jog mellett a törvényhozóknak más előjogokat is biztosít az alkotmány: csak a parlament jóváhagyásával lehet őrizetbe venni őket vagy házkutatást elrendelni ellenük.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: