2014-02-24 10:57:41• hírek • MTI

Letartóztatási parancsot adtak ki Janukovics ellen

Letartóztatási parancsot adott ki Viktor Janukovics leváltott államfő ellen az ukrán rendőrség - közölte Arszenyij Avakov ideiglenes belügyminiszter hétfőn, hozzátéve, hogy Janukovicsot tömeggyilkosság vádjával akarják őrizetbe venni.

A posztjáról eltávolított államfő hollétéről különböző értesülések látnak napvilágot az ukrán médiában. Elterjedt a híre, hogy állítólag a Krím-félszigeten van, ahol már őrizetbe is vették. Ez utóbbit azonban az ukrán biztonsági szolgálat (SZBU) nem erősítette meg.

Az SZBU tevékenységének felügyeletével megbízott Valentin Nalivajcsenko és Arszenyij Avakov ideiglenes belügyminiszter eközben a Krími Autonóm Köztársaság fővárosába, Szimferopolba érkezett, Nalivajcsenko szavai szerint rövid munkalátogatásra.

Avakov Facebook-oldalán tájékoztatta az ukrán lakosságot mindazokról az információkról, amelyek Janukovivcs menekülésével kapcsolatban állnak.

Eszerint Janukovics Andrij Klujev, az elnöki adminisztráció vezetőjének és őrségének kíséretében a hétvégén Kijevből helikoptereken a kelet-ukrajnai Harkivba repült. Terveivel ellentétben azonban nem vett részt a Régiók Pártja tanácskozásán, hanem felvette videóüzenetetét, amelyet később az ukrán média ismertetett, majd helikoptereken a donyecki repülőtérre utazott. Megérkezve átszállt kíséretével két chartergépre, ám az ukrán határőrség megakadályozta, hogy elhagyják az országot Oroszország irányába.

Ezt követően autókonvojban a Krím-félszigetre utaztak, és megszálltak az egyik magánszanatóriumban.

Janukovics - értesülve arról, hogy a parlament Olekszandr Turcsinovot bízta meg az államfői feladatok ideiglenes ellátásával - sietve a szevasztopoli nemzetközi repülőtérre hajtatott.

"Nalivajcsenko és én akkorra már megérkeztünk a repülőtérre, ezért Janukovicsék visszafordultak, és Balaklava környékén egy magánrezidenciában álltak meg" - írta Avakov. Testőreinek egy része ezután fegyvereikkel együtt a rezidencián maradt. Janukovics írásba adta, hogy lemond az államfőnek járő őrségről, majd maradék testőreivel és Klujevvel együtt ismeretlen irányba távozott.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: