2014-01-04 23:34:17• hírek • Kocsis Zoltán

Leszedni sem érdemes a káposztát

Különös jelenséggel találkozhat az ember, ha például Halmi környékén szemügyre veszi a nyáron zöldséggel bevetett-beültetett területeket: a káposzta fejek ott kókadnak a földeken. Nem azért, mert a gazda lusta lett volna leszedni. Hanem mert nem érte meg!

Becslések szerint Szatmár megyében évről évre közel ötezer hektáron termesztenek zöldséget. Uborkát, padlizsánt, paradicsomot, paprikát vagy éppen káposztát. A konyhakertektől a több hektáros területekig változnak a zöldséggel beültetett területek méretei. Ám a legnagyobb területek sem elég nagyok, a termelők infrastruktúrája pedig nem elég fejlett ahhoz, hogy a gazdák diktáljanak. Így hát ki vannak szolgáltatva a piacnak - ennek következtében idén ősszel sokak számára nem érte meg begyűjteni a termést.

A legnagyobb gond, hogy a megyében egyetlen feldolgozó üzem sem működik, a szupermarketeket pedig nem tudják mindig ellátni. A kulcsszó pedig a mindig: mert szezonban tudnak szállítani, de az üzleteknek szezonon kívül is kell az árú. Hűtőházak pedig nincsenek. Így hát a multik inkább olyan (külföldi) beszállítóval üzletelnek, akik az év bármely szakában képesek szállítani.

Becslések szerint csak Halmi község területén közel ötszáz hektárnyi területen termesztenek zöldséget, Piskolton száz hektár körüli területen. De jelentős mennyiségben termelnek Szamosborhídon, Lázáriban, Pusztadarócon, Batizon, Hadadon, Érendréden, Mezőteremen...és még folytathatnánk. Szintén becslések szerint csak Halmiban közel húsz hektáron nem takarították be a gazdák a káposztát. Az október elejei fagy sem segített, a legnagyobb gond azonban az az ár, amit a felvásárlók kínálnak. Ez pedig a nevetségesen kevés 20 bani kilónként!

A piacokon viszont már 80 bani - 1 lej a káposzta ára!

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: