2012-04-20 00:00:11• hírek • Kocsis Zoltán

A lisszaboni oroszlán harapott jobban, majdnem elszálltak a denevérek

Miután kedden és szerdán a Bajnokok Ligája elődöntőiben a Real Madrid és a Barcelona egyaránt vereséget szenvedett a Bayern München és a Chelsea otthonában, hasonló sorsra jutott csütörtök este az Európa-liga elődöntőiben az Athletic Bilbao és a Valencia is. Igaz, utóbbi a „honfitárs" Atletico Madrid otthonában maradt alul. A semleges szurkolók szerencséjére, a BL-hez hasonlóan, az EL-ben is a visszavágókon dől el a finálé párosítása.

Lisszabonban „Manchester hóhérai" csaptak össze, a nyolcaddöntőben ugyanis a Sporting Lisszabon a Cityt, az Athletic Bilbao pedig a Unitedet búcsúztatta el. Az idei európai szezonban valamennyi hazai meccsét megnyerő portugálok ezúttal is jól kezdtek, a 4. percben Emiliano Insua veszélyeztetett egy bombaerős szabadrúgással, két perccel később pedig Ricky van Wolfswinkel tévesztett közelről célt. Az idő teltével a Bilbao mezőnyfölényt harcolt ki magának, ám a Sporting gyors kontrákkal ekkor is veszélyesebb volt (Joao Pereira lövése alig tévesztett célt), mondhatjuk tehát, hogy irányította az eseményeket. A vendégek a félidő derekán Ander Herrera (egy szép esernyőcsel után) és Susaeta távoli lövésével veszélyeztettek csak, ám Rui Patriciónak egyszer sem emelkedett meg a vérnyomása. Az utolsó percekben van Wolfswinkel lövése kerülte el kevéssel a kaput, kijelenthettük tehát, hogy az első félidőben gólokat ugyan nem, de hatalmas mezőnymunkát és pazar technikai megoldásokat láthattunk, mindkét csapat játékosai részéről.

A második félidő úgy kezdődött, mint az első, négy perc után Insua dolgoztatta meg Iraizoz kapust. A Liverpooltól vett argentin négy minutummal később viszont nagyot hibázott, jobb oldali szabadrúgás után szinte luftot rúgott, a labda Aurtenetxe elé került, aki közelről kapuba talált. Ettől teljesen megzavarodtak a hazaiak, ami majdnem végzetessé vált: öt perccel később ugyanis egy szöglet után Amorebieta közelről a kapufát találta el. Jó tíz perc kellett, amíg a Sporting magához tért, ennek van Wolfswinkel veszélyes fejese volt a jele. Ő még célt tévesztett, nem úgy Insua, aki a 76. percben fejjel kiegyenlített. Alig négy percig volt egált az állás, egy újabb van Wolfswinkel lehetőség után ugyanis Diego Capel lőtt húsz méterről a kapufa töve mellett a hálóba. A rendkívül szellemes, technikás és szenvedélyes Sporting ezt követően sem állt le, előbb André Carillo, majd Bruno Pereirinha rontott el egy-egy ziccert.

Capel kezdi elhinni: vezetést szerzett a Sportingnak fotó: uefa.de

A lisszaboni és a baszk oroszlán közül ezúttal tehát a portugál fenevad bizonyult erősebbnek, a továbbjutás viszont jövő héten dől el Bilbaóban. Mindenképpen megjegyzendő, hogy a Sporting 18 év után tudott legyőzni spanyol csapatot. Akkor Sa Pinto betalált a Real Madrid ellen, most pedig edzőként vette ki a részét a sikerből.

Nagy meccset láthattak a nézők a másik elődöntőben is, ahol a Valencia két hajrában szerzett góljának köszönhetően életben tartotta esélyeit az Atletico Madrid otthonában. Jól kezdett az Atletico, Diego Alves előbb Diego, majd Adrian Lopez lövésénél védett bravúrral. A 18. percben védői ügyetlenkedése után már ő sem tehetett semmit: Adil Rami hibája meglepte Jodri Albát is, Radamel Falcao lecsapott a labdára és a hálóba fejelt. A gól felébresztette a vendégeket, Rami fejjel majdnem javította hibáját, míg a másik kapu előtt Diego hagyott ki egy lehetőséget. A 48. percben, de még az első félidőben, szöglethez jutott a Valencia, Rami Jonas elő fejelte le a labdát, aki közelről kiegyenlített.

Ha az első félidőt jól, akkor a másodikat tökéletesen kezdte az Atletico, mivel a 49. percben Diego szabadrúgása után Miranda fejjel visszaszerezte a vezetést, majd egy eladott labda után az 54. minutumban Adrian Lopez kettőre növelte a fórt. Továbbra is támadásban maradtak a madridiak, Diego Alves bravúrok sorát mutatta be Diegóval (két alkalommal is) és Arda Turannal szemben. Jött azonban a 78. perc, Falcao pedig néhány csel után hatalmas gólt rúgott a léc alá - ez volt a kolumbiai csatár 27. gólja az EL-ben - 27 meccs alatt.

Falcao kétszer talált be a Valencia ellen fotó: uefa.de

Ekkor úgy tűnt, hogy a továbbjutás máris eldőlt, a hosszabbítás negyedik percében azonban a Valencia ismét szöglethez jutott, Tino Costa beadását pedig Ricardo Costa fejelte a hálóba - ezzel nem szálltak el teljesen a denevérek esélyei, ám a Mestallában ennél jobb teljesítményre lesz szükségük, ha be akarnak jutni a bukaresti döntőbe.

Európa-liga, elődöntők, első meccs:
Sporting Lisszabon - Athletic Bilbao 2-1
gólok: Insua (76.), Capel (80.) illetve Aurtenetxe (54.)

Atletico Madrid - Valencia 4-1
gólok: Falcao (18., 78.), Miranda (49.), Adrian (54.) illetve Jonas (45.), Costa (90.)

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: