2007-10-07 20:51:55• hírek • Kis Csilla

Leszbikus vagyok?

Sok lány felteszi magának a fenti kérdést, mert vonzódást éreznek saját nemükhöz

Sok lány felteszi magának a fenti kérdést, mert vonzódást éreznek saját nemükhöz, testi és lelki szinten is, és emiatt kétségek merülnek fel bennük szexuális orientáltságukat illetően.

Lássunk egy tipikus esetet: egy húsz éves egyetemista lánynak eddig csak hosszú távú kapcsolatai voltak - mostanáig. Ezidáig kizárólag a férfiakhoz vonzódott, az ellenkező nem szexuálisan is izgalomba hozta. Az egyetemen viszont közeli barátságba került egy leszbikus csoporttársával: bizalmas, mély beszélgetések zajlottak közöttük, és a csevegés közben azt vette észre, hogy nagyon kívánja újdonsült barátnőjét. A múltban nem volt semminemű kapcsolata hölgyekkel, így joggal teheti fel magának a kérdést, hogy valóban leszbikus-e; vagy csak meg szeretne tapasztalni egy eddig számára ismeretlen élményt.

Leszbikus vagyok?
Néha minden leszbikus felteszi magának ezt a kérdést, de sok heteroszexuális illetve biszexuális nő is elbizonytalanodik, és  nem tud egyértelmű választ találni dilemmájára. Különösen akkor kerül előtérbe ez a kérdés, amikor a barátok, szülők kérdéseire kell választ adniuk partnerkapcsolataikat illetően. Egy homoszexuális számára egyáltalán nem könnyű ez a kérdés, hiszen szüleik csalódnak bennük, ha szexuális téren eltérnek a normálistól.

Kamaszoknál természetes

Fontos megyjegyezni, hogy a lányok 11-17 éves koruk között mindenképpen találkoznak a saját nemükhöz vonzódás érzésével - és ez inkább érzelmi, semmint testi késztetés - amit természetesnek vehetünk. Ebben az életkorban általában még nem eldönthető, hogy milyen szexuális beállítottságú egy nő. Ezért nem célszerű ebben az életkorban szexuális élményeket szerezni, hiszen megzavarja a természetes pszichoszexuális fejlődést.

Honnan lehet tudni, hogy homoszexualitás esete áll fent, vagy csak kíváncsi az illető?
Nyugodtan állíthatom, hogy rengetegen rágódnak emiatt, miközben nem tudják, kihez forduljanak, és úgy érzik, egyedül nem találnak választ. És nem csak a fiatalok küzdenek ezzel a problémával, az idősebbeknél ugyanúgy felbukkan ez a kérdés. A már húsz éve házas asszonyok életében is hirtelen felütheti a fejét a kérdés, ami talán a férfiakban való sok csalódásnak lehet az eredménye. Ám talán a beérett idősebb asszony kevésbé "bevállalós" mint egy fiatal. Egy jó tanács: húsz évesen nem kell sietni, kapkodni, egyszerűen időt kell hagyni, hogy érzelmeket ki lehessen deríteni.

Türelem, türelem!
A baj az, hogy ezt a problematikát legtöbben lélektelenül próbálják meghatározni. Milyen könnyű is lenne, ha egy teszttel meg lehetne oldani a zavarodott helyzetet! Sajnos azonban a szexuális orientáció meghatározása nem igazán könnyű. Kizárólag úgy tudunk előrejutni, ha időt szánunk rá, valamint mély önvizsgálatot tartunk. Talán segíthet egy beszélgetés egy hozzáértő terapeutával vagy egy leszbikus csoporttal.
Előfordul, hogy néhány nő leszbikusnak tartja magát csak azért, mert érzelmeket táplál egy nő iránt. Mások várnak ezzel az „ítélettel” addig,  amíg évekig érzik a nőkhöz való vonzódást, és kapcsolatot is teremtenek velük. Néhányuknál a férfiak is ugyanolyan szerepet játszanak, ők egy láthatatlan biszexuális címkét ragasztanak a homlokukra. Mivel a férfiak egyik "toplistás" szexfantáziája, hogy két nőt tegyenek magukévá, így az alacson nemi önértékelésű nők között sokan vannak, akik inkább a kettős nemi identitást választják önigazolásként; pedig csak párjuk fantáziáját akarták valóra váltani.

Fontolgató kérdések
A legfontosabb azt észben tartani, hogy a szexuális orientáció nem választható; az viszont, hogy megéljük-e a vonzalmat vagy sem, abban szabad döntésünk van. Ha egy nő boldog házasságban él, és észreveszi, hogy vonzódik egy bensőséges barátnőjéhez, eleinte elég riasztóan élheti meg biszexualitás érzésének felfedezése. Természetesen nem muszáj azon nyomban a tettek mezejére lépni.
A következőket lehet fontolóra venni a kérdés eldöntésekor:
- A férfiak vagy a nők iránti érzelmeid erősebbek?
- Mi izgatóbb? Ha elképzeled, hogy egy férfit illetve egy nőt csókolsz?
- Férfivel vagy nővel tudod egy fedél alatt elképzelni az életed hátralévő részét?
- A férfi vagy a női testet találod vonzóbbnak?
- Férfi vagy nő fantáziálgatásaid főszereplője?
- Idős korodban férfi vagy nő lenne alkalmasabb arra, hogy melletted legyen?

Ezekre a kérdésekre választ adva talán meg lehet állapítani a szexuális orientációt.  Nem baj, ha a válasz nem egyértelmű. Csak annyit tanácsolok, hogy türelmesnek kell lenni, időt kell hagyni. És valójában nem is fontos, hogy melyik csoportba tartozunk, minek nevezzük magunkat.

Mindegy, hogy a leszbikus, a hetero- vagy a biszexuálisnak skatulyába illeszkedünk. A lényeg az, hogy mindhárom esetben boldogok és elégedettek leszünk, ha olyan életet élünk, melyben őszinték lehetünk magunkhoz, és a bennünket körülvevőkhöz egyaránt.
Révész Márta harmonet

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: