2019-09-18 07:58:22• hírek • Bede Emőke

Leszámolna a parlagfűvel az Országos Környezetvédelmi Ügynökség

Az Országos Környezetvédelmi Ügynökség szeptember 28-át a parlagfűellenes harc napjává jelölte ki – derült ki a szerkesztőségünkbe eljuttatott közleményből.

A mozgalmat azt követően kezdeményezte az APM, hogy úgy megyei, mint országos szinten is egyre több panasz érkezett a lakosság részéről a sokak életét megkeserítő növény elszaporodásáról. Ám nem csak a pollenallergiával küszködők visszajelzései miatt kongatták meg a vészharangokat, hanem az allergológusok tapasztalatai miatt is, ugyanis a szakorvosok a legutóbbi szezonban az átlagnál többen kerestél fel őket a parlagfű okozta panaszokkal.


A „2019. szeptember 28. S.O.S. Parlagfű” egy országos szintű kezdeményezés lesz, melynek célja az Ambrosia artemisiifolia, azaz az ürömlevelű parlagfű visszaszorítása. A minél operatívabb megszervezés érdekében a Szatmár Megyei Környezetvédelmi Ügynökség arra kéri az akcióban részt venni kívánó cégeket és önkormányzatokat, hogy ebbéli szándékukról és a hozzájárulás mikéntéről szeptember 23-ig jelezzék az APM felé.


Mivel a parlagfű rendkívül szapora, kifejezetten kisigényű növény, így mindenhol képes megtelepedni és virágozni. Ennek okán irtását jó minél hamarabb megkezdeni. A kaszálás csak ideig-óráig hatékony, a növény gyökerestől való kihúzása már sokkal jobb megoldás, de szóba jöhet a vegyszeres irtás is. A tuti módszer a szakértők szerint azonban az, ha a parlagfű által érintett területeket a tulajdonos ismét befüvesíti, gondozott vegetációt alakít ki rajta, hiszen mint ahogy neve is utal rá, a növény főként a parlagon hagyott, elhanyagolt területeken érzi jól magát. Ide tartoznak a lebontott vagy összedőlt épületek után maradt üres területek, az utak melletti árokpartok.


Békéssy Erzsébet, a Szatmár Megyei Környezetvédelmi Ügynökség vezetője korábban a Szatmár.ro megkeresésére elmondta, Romániában korábban nem volt gyakori gyom a parlagfű, elsőként az ország nyugati részén, a határ menti megyékben jelent meg, így Szatmár megye erre érzékeny lakói is megismerkedhettek a parlagfű okozta allergiás tünetekkel. Békéssy szerint megyénkben a legnagyobb gondot Nagykároly környékén okozza a virágpor, azonban az utóbbi időben az Avasban is egyre elterjedtebb a növény, mely úgy szaporodik, mintha ültetnék.

 

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: