2011-06-30 16:26:03• hírek • Szatmár.ro

Lesz szelektív szemétgyűjtés, de nem hosszabítanak a Florisallal

Szokásos, viszonylag nyugodt hangulatába zajlott a Szatmárnémeti Városi Tanács rendes havi ülése csütörtökön, a 29. pontig valamennyi határozati pontot elfogadta a testület. Az utolsó előtti pont viszont szokatlanul heves vitát váltott ki. Első ránézésre egy „ártalmatlan" kérdés volt a téma: hogy a városban szükség van-e a szelektív szemétgyűjtést lehetővé tevő rendszer kiépítésére. Ezzel még nem is lett volna gond, hisz valamennyi tanácsos egyetértett abban, hogy a válasz: igen. Az ördög azonban a részletekben volt elásva: a javaslat szerint ugyanis ezzel a jelenlegi közterület-fenntartót bízná meg a város.

Ilyés Gyula polgármester gondolatmenete logikus volt: mivel a városnak magának nincs pénze kiépíteni a rendszert, a Florisallal végeztetné el a munkát, és egy esetleges szerződéshosszabbítással a szemétadó sem emelkedne meg, a Florisal pedig az újabb szerződéssel hosszú távon leamortizálná a befektetés értékét. A polgármester szerint a rendszer kiépítése 1,5 - 2 millió lejbe kerül, amit a város egyszerűen képtelen lenne kifizetni.

Amennyire logikusnak tűnik a fenti gondolatmenet, éppolyan ésszerűnek tűntek a tanácsosok felvetései is. Dorel Coica tanácsos azt javasolta, hogy bízzák meg a Florisalt a szemétgyűjtő pontok létrehozásával, a vállalatnak úgyis 2014-ig szól a szerződése a várossal, és majd ráérnek akkor dönteni hogyan továbbról. Nits János szerint a befektetés 2014-ig le nem amortizálódott értékének megfelelő terjedelmű időre kellene hosszabbítani a Florisallal, míg Adrian Albu alpolgármester azon véleményének adott hangot, hogy semmiképpen nem kéne hosszabbítani, hanem a megfelelő időben nyilvános licitet kiírni. Láng László pedig azt javasolta, hogy a mostani szerződés lejárta után az esetleges új közterület-fenntartó cég kifizethetné a le nem amortizálódott összeget.



„A mostani ajánlattal mindenki jól jár, hisz senkinek sem kell többet fizetnie, így hát hülyéknek kell lennünk, hogy ne fogadjuk el. Nem értem, miért ez az akadékoskodás, miközben Nagybányán az elmúlt hetekben fogadták el a közterület-fenntartó hasonló ajánlatát, amely véletlenül ugyanaz a Florisal. Ott lehet, nem értem, hogy nálunk miért nem lehet a jövőbe tekintően dönteni", fakadt ki Ilyés, aki aztán Albu alpolgármesternek is nekiesett, mondván képtelenség vele együtt dolgozni, mert sosincs az irodájában, csak a tanácsüléseken találkozik vele és akkor pedig mindig bebizonyítja, hogy fogalma sincs a dolgokról.

A polgármester heves kifakadása azonban nem befolyásolta a tanácsosokat, így a Florisal hozzákezdhet a szelektív hulladékgyűjtők kihelyezéséhez (mintegy 180-200 helyen), és 2014-ben pedig kiderül, mi lesz a befektetésével: kifizeti a város, esetleg a licit új nyertese (amennyiben ez nem a Florisal lesz), vagy a szemétadó megemelésével mi magunk.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: