2009-08-13 16:47:52• hírek • Ferenczi Noémi

Lesz pénz iskolafelújításokra

A Szatmár Megyei Tanfelügyelőségre a napokban érkezett meg az iskolafelújítások jelenlegi állapotáról szóló jelentés. Több mint száz iskolafelújítási munkálat stagnál pénzhiány miatt. Egy héten belül kell megérkezzen a kormánytámogatás - tudtuk meg Kónya László főtanfelügyelő-helyettestől.

Az elmúlt években jelentős mennyiségű ráfordítást sikerült kieszközölni iskolafelújításokra, azonban a gazdasági válság miatt nagyon sok iskolaépület felújítása, bővítése vált kérdésessé. Ami még nagyobb fejtörést okoz az illetékeseknek, hogy a már megkezdett modernizációs munkálatokat nincs miből befejezni, sőt az eddig elvégzettek kifizetésére sincs fedezet.

Kónya László főtanfelügyelő-helyettes a Szatmár.ro-nak elmondta, a tanfelügyelőségre eljuttatott jelentés szerint több mint száz, vagyis pontosan százöt iskolaépület munkálatai stagnálnak, ebből negyven majdnem befejezettnek tekinthető. Az eddig el nem végzett munkálatok elvégzésére további ötven millió lejre lenne szükség. Kónya elmondása szerint, a mostani helyzetről a kormány is kért jelentést. Amennyiben a kormány tartja magát az ígéretekhez, egy héten belül meg kell érkezzen a munkálatok kifizetésére szánt támogatás.

 

A már befejezett munkálatok kifizetésével is gondok vannak, mostanra tízmillió lejes adósság halmozódott fel azoknál a cégeknél, akik a közbeszerzési pályázatot elnyerték illetve elvégezték az iskolamodernizációs munkálatokat.

Kónya szerint, Szatmár megyében a túrterebesi iskola épülete volt a leginkább elhanyagolt állapotban. Ennek a tanintézménynek jelenleg százötven diákja van, akik ősztől egy másik, szatmárnémeti iskolába lesznek kénytelenek járni, amennyiben mégsem érkezik meg a beígért kormánytámogatás. Az önkormányzat sincs sokkal jobb helyzetben, nekik sincs pénzük az iskola javításainak kifizetésére.

A tavalyi évben elkezdték az épület rendbetételét, azóta szinte az egészet újjáépítették. Az idei szünidőben következett volna a tetőszerkezet cseréje, melyet anyagi finanszírozás hiányában nem tudtak elvégezni, azonban ha megérkezik a kormánytámogatás, folytatódhatnak a munkálatok és remélhetőleg, be is fejeződnek iskolakezdésre.


A tízes iskola sportbázisának kiépítése is a megígért finanszírozás hiánya miatt nem volósulhat meg
A szatmárnémeti tízes iskola sportbázisának kiépítése is a megígért finanszírozás hiánya miatt nem volósulhat meg


 

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: