2015-10-13 15:30:35• hírek • Szatmár.ro

RMDSZ-frakció: Parkolóépítési ámokfutás - hozzá nem értés vagy szándékosság?

A Szatmárnémeti RMDSZ városi tanácsi frakciója közleményben foglalta össze azt a sajnálatos helyzetet, amely a 17-es és Kárpátok lakónegyedekbeli parkolóhelyekkel és zöldövezetekkel kapcsolatban a 2015-ös év során kialakult. A közleményt változtatások nélkül közöljük.

Februárban hangzatos ígéretek közepette megkezdik az összes garázs lebontását, azzal az ígérettel, hogy legkésőbb májusig kialakítják az ígért, zöldövezetekkel és parkolókkal ellátott lakónegyedeket. Előre látható volt a munkálatok olyan nagy volumene, hogy azokat részletes műszaki, illetve pénzügyi tervek nélkül nem lehet kivitelezni. Az RMDSZ-es tanácsosok már akkor felhívták erre a közvélemény figyelmét és nyomatékosan kérték a polgármesteri hivatalt, hogy ezeket a terveket időben készítsék el és a törvény értelmében terjesszék a helyi tanács elé.

Mostanra vált bizonyossá, hogy a polgármesteri hivatalban a beruházás nagyságával sem voltak tisztában: a városmenedzser akkor 5-6 millió lejes költségvetést emlegetett. Több hónapon keresztül folyt a lakosság hitegetése, sajtótájékoztatókon és tévészerepléseken magyarázták a határidők folyamatos eltolódását. A nyár közepén, eddig nem tisztázott forrásokból elkészült egy látványterv és maketteken is szemléltették a két lakónegyed jövőbeni, új arculatát. A realitás azonban megcáfolta ismét a terveket, a hivatal által kiírt útjavítási és karbantartási licit is elbukott, ezáltal a munkálatokat az eredeti elképzelés alapján nem tudják kivitelezni.

Most pedig, késő ősszel amikor már szinte semmilyen minőségi építkezést nem lehet végezni, a polgármesteri hivatal a tanács elé terjeszt néhány megvalósíthatósági tanulmányt. Összefoglalva a rendelkezésünkre álló anyagokat, kijelenthejük: egy újabb pontatlan, felületes, kapkodva összeszedett tervről van szó. A csomag legfelháborítóbb és legérthetetlenebb része az, hogy csak bizonyos belső udvarokra vonatkozik: a csatolt rajzok alapján nem érthető, milyen alapon voltak ezek a belső udvarok kiválasztva, miért az M8-as, miért nem a szomszédos M7-es udvar lesz felújítva?

Képzeljük csak el, az Independentei út egyik tömbáz-udvarán elkészülnek a járdák de azok a szomszédos udvarban már nem folytatódnak. Az egyik tervben van néhány méter bicikliút de az pár méterrel arrébb nem folytatódik. A tervek nem tartalmazzák a belső udvarok közvilágítását sem: valószínűleg a munkák átvétele után pár hónapnyi sötétség következik, majd ismét felvágják az aszfaltot és elhelyezik a világítótesteket.

Az adófizetők pénztárcáját viszont a beruházások igencsak meg fogják terhelni: az 53 tömbház-udvar teljes felújítási költségéről még most sincs információnk, viszont a tanácsülésre előkészített 23 terv kivitelezési költsége több mint 10 millió lej, azaz 2,5 millió euró, a teljes összeget 5,5 millió euróra becsüljük. Ez azt jelenti, hogy udvaronként 100.000 euró kerül elköltésre. A kérdés csak az: milyen forrásokból tudja ezt biztosítani a hivatal?

A bemutatott hiányos dokumentáció alapján kijelenthetjük, hogy reális és fontos beruházás helyett csak egy újabb porhintésre készült a frissen hazaérkezett polgármester és csapata. Habár a keddi rendkívüli tanácsülés teljesen feleslegesen lett összehívva, az RMDSZ-es tanácsosok támogatnak minden olyan városfejlesztési elképzelést, amely reális alapokra épül, megvalósítható és amelyből a lakónegyedek minden lakosa egyaránt részesül.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: