2012-07-19 09:27:00• hírek • MTI

Lesz érvényességi küszöb a népszavazáson

A román parlament július 6-án függesztette fel tisztségéből Traian Basescu államfőt.

Megerősítette a román parlament szerdai rendkívüli ülésén, hogy csak a választók többségének részvétele esetén lesz érvényes a felfüggesztett államfő, Traian Basescu leváltásáról tartandó július 29-ei népszavazás.

A parlament azt a sürgősségi rendeletet módosította, amellyel a kormány két hete eltörölte a népszavazások érvényességi küszöbét. A törvényhozás - Victor Ponta kormányfő brüsszeli ígéretének megfelelően - összhangba hozta a rendeletet az alkotmánybíróság döntésével, amely szerint a népszavazás érvényességéhez a választók többségének (több mint kilencmillió polgárnak) a részvétele szükséges.
A törvényhozók egy olyan módosítást is elfogadtak, amelynek alapján a kormány meghosszabbíthatja a szavazóhelyiségek nyitvatartási idejét.

A parlament rendkívüli ülése előtt Victor Ponta közölte: azért szeretnék, hogy 23 óráig tartsanak nyitva a szavazóhelyiségek, hogy azok is szavazhassanak este, akik a hét végén kirándulnak. A szerdán elfogadott jogszabály felhatalmazza a kormányt, hogy határozattal módosítsa a népszavazás időtartamát. A népszavazási törvény eredeti szövege szerint a szavazóhelyiségeknek 8 és 20 óra között kellene nyitva tartaniuk, de a Ponta-kormány 7 és 23 óra közötti nyitva tartást szorgalmaz.

A Basescut támogató jobbközép ellenzék semmilyen módosítást nem tart elfogadhatónak tíz nappal a referendum előtt, ezért tiltakozásul kivonult a parlament üléséről. A Demokrata Liberális Párt (PDL) jelezte: ezt a jogszabályt is megtámadja az alkotmánybíróságon.

Az érvényességi küszöböt a kormányzó Szociál-liberális Szövetség (USL), saját érdekeivel ellentétben, brüsszeli nyomásra volt kénytelen beépíteni a referendum-törvénybe, miután az alkotmánybíróság úgy döntött: csak a választók többségének (50 százalék plusz egy fő) urnához járulása esetén érvényes a népszavazás. Az Európai Bizottság a múlt héten közölte Victor Pontával, hogy a jogállamiság megsértésének tartaná, ha a kormány nem tartaná tiszteletben az alkotmánybíróság határozatát.

A júniusi önkormányzati választásokon több mint kilencmillió szavazó járult az urnákhoz, és a győztes USL pártjai alig több mint ötmillió szavazatot kaptak. Az érvényességi küszöböt azért nehéz teljesíteni, mert Traian Basescu híveinek távolmaradása esetén az államfő leváltását kezdeményező USL-nek egyedül kellene több mint kilencmillió szavazót mozgósítania.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: