2010-05-28 13:13:44• hírek • Szatmar.ro

Lesz érettségi Szatmár megyében is

Sajtótájékoztatót tartott megyénk Fő-tanfelügyelősége péntek délelőtt az érettségi körül kialakult kérdések letisztázása végett.

A sajtót Mariana Popa főtanfelügyelő és Mihail Fodor főtanfelügyelő helyettes tájékoztatta a dolgok állásáról. Az utóbbi időben szárnyra kelt az a hír, hogy elmarad, illetve bojkottálva lesz az idei érettségi a tanügyi dolgozók sztrájkja miatt. Az illetékesek elmondták, többszöri beszélgetések után sikerült meggyőzni az intézmények vezetőit arról, hogy mozgósítsák tanárjaikat, hiszen a sztrájk a diákok rovására megy. Hangsúlyozták, semmiféle nyomást nem gyakoroltak az oktatókra annak érdekében, hogy hagyjanak fel a tiltakozással. Szatmár megye 26 oktatási intézményében fognak zajlani az érettségik, amik május 31-től június 4-ig tartanak. A mai nap folyamán egy újabb beszélgetésre kerül majd sor a felvigyázó, vizsgáztató tanárokkal, hiszen az idei érettségi az eddigiektől eltér, egy EU-s modellű tudásszint felméréséről beszélhetünk.

A napokban még úgy tűnt, a tanárok 75 százaléka sztrájkol, ennek ellenére a tanfelügyelőség megtette a kellő lépéseket annak érdekében, hogy a diákok leérettségizhessenek. Erre az egyik megoldás a póttanárok alkalmazása az érettségi idejére, azaz más iskolákból pótolták volna azon intézmények hiányát, amelyekben a tanári gárda sztrájkol. Amint Popa elmondta, erre jelen esetben már nem lesz szükség, hiszen a tanárok belátták, az érettségi igen fontos a tanulók életében és nem őket kell büntetniük távolmaradásukkal.


Sajtótájékoztató a tanfelügyelőségen
Sajtótájékoztató a tanfelügyelőségen


Arról is tájékoztattak, hogy több tanár csak az érettségi idejére függeszti fel a sztrájkot, azonban ennek lejártával ismét csatlakozik a tiltakozókhoz. A fő-tanfelügyelőség részéről minden érettségi központban jelen lesz egy képviselő az esetleges problémák kiküszöbölésére, közölték az illetékesek. A vizsgákra 3600 diákot várnak a megyéből, illetve 156 vizsgáztató és 359 felvigyázó tanár vesz majd részt, akiknek munkájuk az érettségi befejeztével kifizetésre kerül.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: