2009-10-29 17:34:34• hírek • Ferenczi Noémi

Lesz Calvin tér

A csütörtöki városi tanácsülés napirendjén szerepelt az a határozattervezet, mely a Pacii (Béke) tér Jean Calvin térré történő átkereszteléséről szólt. A városatyák egyöntetűen a tér átnevezése mellett voksoltak.

A névváltoztatást - mint arról már beszámoltunk - a Szatmári Református Egyházmegye és a Szatmár-Láncos Református Egyházközség közösen kezdeményezte. Természetes volt tehát, hogy az RMDSZ-frakció felvállalta a határozattervezet kidolgozását.

Az RMDSZ-frakciónak a nyár folyamán leszavazott magyar utcanévtáblák kifüggesztését kezdeményező határozattervezet leszavazása sem bátortalanította el.

A frakció jó esélyt látott a tervezet elfogadására, mivel a Nemzeti Liberális Párt (PNL) képviselőcsoportja korábban ígéretet tett arra, hogy a határozattervezet elfogadása mellett fog voksolni. Kereskényi Gábor alpolgármester kifejtette: a frakció sikeresen lobbizott, hisz bár a bizottsági gyűléseken többen is vehemensen támadták a tervezetet, a plénumban végül úgy a Szociáldemokrata Párt (PSD), mint a Demokrata-liberális Párt (PDL) képviselői is megszavazták a névváltoztatást.

A szavazás előtt Viorel Solschi (PSD) tanácsos szólalt fel. Leszögezte, nem szeretné, ha a Pacii tér átnevezése egy lavinát indítana el és az összes egyház kérné annak a térnek az átnevezését, melyen temploma található, továbbá javasolta, hogy a „Piata Jean Calvin tér" helyett legyen külön P-ta Jean Calvin, valamint Jean Calvin tér, úgy ahogyan az a Ruha István átjáró esetében történt.

Csak akkor fagyott meg kissé a levegő, amikor Ghilea Sorin (PDL) Jean Calvin, a református egyház alapítójának és szellemi atyjának származását kezdte boncolgatni. Miután tanácsos kollégái felvilágosították,szavazásra bocsátották a határozattervezetet. Mind a 19 jelen lévő tanács a tervezet mellett szavazott.

A névváltoztatás kezdeményezésére Calvin születésének 500. évfordulója alkalmából került sor. A tér egyébként az 50-es évekig már viselte a Calvin nevet.

A határozat hatálybalépéséhez még szükség van a Prefektúra keretén belül működő Megyei névadó bizottság konzultatív véleményezésére.


A Pacii tér hamarosan a Jean Calvin nevet fogja viselni
A Pacii tér hamarosan a Jean Calvin nevet fogja viselni


 

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: