2010-02-22 11:53:35• hírek • Kertész Róbert/MTI

Lesöpörte az Avatart A bombák földjén

Valósággal lesöpörte A bombák földjén az Avatart: Kathryn Bigelow iraki háborús drámája (The Hurt Locker) a nyolc jelölésből hat díjat gyűjtött be a Brit Film- és Tévéművészeti Akadémia (BAFTA) vasárnap esti fényes londoni díjkiosztóján.

Az Avatar szintén nyolc jelöléssel szerepelt az igen megbízható Oscar-előrejelzőnek is tekintett BAFTA-gála idei listáján, ám James Cameron - Bigelow exférje - bevételi rekordokat döntő háromdimenziós fantáziaeposzának végül csak két elismerés jutott a londoni Királyi Operaházban. A The Hurt Locker vitte el a legjobb filmnek, a legjobb rendezőnek, a legjobb eredeti forgatókönyvnek, a legjobb fényképezésnek, a legjobb vágásnak és a legjobb filmhangnak járó díjat.
Bigelow az első női filmrendező a BAFTA-díjak történetében, aki a legjobb rendezőnek odaítélt kitüntetést vehette át.
Az év filmszenzációjának tartott Avatar a legjobb produkciós tervezés és a legjobb látványeffektusok díját kapta.
A legjobb férfi főszereplőnek járó idei BAFTA-díjat Colin Firth (A Single Man) érdemelte ki, a legjobb női főszereplő Carey Mulligan (An Education - Egy lányról) lett.

A 49 éves Firth a közönség nagy derültségére a díj átvétele után elmesélte: még mindig ott van az elküldendő emailjei között az az üzenet, amelyben közölni akarta a rendezővel, Tom Forddal, hogy "semmiképpen sem" tudja vállalni a szerepet. Éppen megnyomni készült a "Küldés" gombot, amikor csöngetett a hűtőgépszerelő - és a levél végleg a postázandók között maradt. "Mivel magam soha nem tudom eldönteni, mi a legjobb nekem, ezért köszönettel tartozom a frizsideres pasinak" - mondta az alakításáért Oscarra is jelölt brit színész.

Carey Mulligan olyan jelölteket utasított maga mögé, mint Meryl Streep vagy Audrey Tautou. A díjátvétel után megkövette a közönséget, mondván: mivel "egymillió év alatt sem" jutott volna eszébe, hogy a vasárnap esti BAFTA-gálán a színpadra kell állnia, nem készült köszönőbeszéddel sem, és - bár minden vágya ez lenne - nem tud "olyan frizsideres beszédet tartani", mint Colin Firth.



A legjobb férfi mellékszereplő díját Christoph Waltz (Inglorious Basterds - Becstelen brigantyk), a legjobb női mellékszereplőnek járó elismerést Mo'nique (Precious) vehette át. A hétfő hajnalba nyúló gálának igazi királyi vendége is volt, Vilmos herceg személyében. A díjkiosztón bejelentették, hogy Vilmos - Károly trónörökös és a néhai Diana hercegnő idősebbik fia, aki apja után a második a brit trónutódlási sorban - a Brit Film - és Tévéművészeti Akadémia új elnöke.
A fiatal herceg első hivatalos tevékenységeként az Akadémia tagjává avatta Vanessa Redgrave-et a színésznő több évtizedes pályafutásának kiemelkedő elismeréseként.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: