2013-11-16 01:30:00• hírek • Kocsis Zoltán

Lesgóllal nyitott, majd hengerelt Görögország

Mitroglu két góllal járult hozzá Görögország győzelméhez fotó: fifa.com
Mitroglu két góllal járult hozzá Görögország győzelméhez fotó: fifa.com

Komoly meglepetés született péntek este Athénban a labdarúgó világbajnokság pótselejzetőjén. Nem az, hogy Görögország legyőzte Romániát, hanem az, hogy a két, elsősorban óvatos játékáról ismert csapat összecsapásán született a legtöbb találat. Ráadásul a görögök 2012 augusztusa óta nem lőttek egy meccsen 3 gólt. Akkor egy barátságos meccsen Norvégiát győzték le 3-2 arányban.

Victor Piturca azt mondta meccs előtt, Görögország nem lepheti meg őt, ismeri a játékukat, hisz két éve ugyanazt játsszák. Ő viszont megpróbálta meglepni portugál kollégáját, Fernando Santost: a kezdőbe tette azt a Razvan Cocist, aki egész selejtezősorozat alatt alig 50 percet játszott, azt is még tavaly ősszel. Kihagyta viszont a legjobb formában lévő játékosát, a Stuttgartban hétről hétre remeklő Alexandru Maximot.

Sokak számára mégis meglepetésként hatott, hogy a görögök az első perctől megpróbálták nyomás alá helyezni a román csapatot. Mindennek a 14. percben meg is lett az eredménye, amikor egy rossz szabadrúgás után Dimitriosz Szalpingidisz emelte a védelem mögé a labdát, Kosztasz Mitroglu villámgyorsan fordult és egyből a kapuba vágta - apró szépséghiba, hogy a tévés visszajátszáson kiderült, az Olympiakosz csatára hajszálnyira ugyan, de lesen állt.

Talán a visszajátszást nézte öt perccel később Oresztisz Karnezisz is, aki csúnyán elnézte Gabriel Torje bal oldali szabadrúgását, Bogdan Stancu pedig a kapufa mellől a hálóba bólintott. Sokáig nem örülhettek a románok az egyenlítésnek, mivel alig két perccel később a teljes bal oldal szem elől tévesztette Vasziliosz Toroszidiszt, akinek középre adott labdáját Szalpingidisz vágta a hálóba.

Az őrült hét perc után, amelyben máris több gól született, mint amennyit sokan előzetesen a teljes meccstől vártak, kemény párharcok percei következtek, amely alatt egyedül Cocis lehetőségét jegyezhettük fel, ám miután lefordult védőjéről, csúnyán kapu fölé lőtt.

A második félidőben folytatódott a hektikus, csapkodó, sok eladott labdával és ütközéssel tarkított játék. Éppen ezért szinte semmi nem jelezte a görögök harmadik gólját. A 66. percben azonban Szamarasz végzett el szabadrúgást a bal oldalról, középen Kosztasz Kacuranisz estében belecsúsztatott, a hosszún érkező Mitroglu pedig szép mozdulattal a kapuba vágta a derékmagasságban érkező játékszert.

A bekapott gól végkép padlóra küldte a román csapatot, amely céltalanul előrevágott labdákon és egy Stancu-féle ollózáson kívül semmi mást nem tudott összehozni. Ezzel szemben a görögök felszabadultan játszhattak, több látványos támadást vezettek és csak rajtuk múlott, hogy nem lett nagyobb arányú a győzelmük. Előbb Kacuranisz rúgott luftot négy méterre a kaputól egy baloldali beadás után, majd Mitroglu közeli lövését védte hatalmas bravúrral Lobont, pillanatokkal a lefújás előtt pedig Jorgosz Szamarasz fejelt centikkel kapu fölé egy szöglet után.

Románia Athénban nem csak a mérkőzést veszítette el, hanem mindkét igazi védekező középpályását: Alex Bourceanunak egy, Costin Lazarnak pedig két sárgára volt szüksége ehhez - utóbbinak négy perc alatt jött össze a „gyűjtemény". Ez egyben azt jelenti, hogy Piturcának kompromisszumos megoldások maradtak a keddi visszavágón: Cocis mellett a 31 éves kora ellenére ilyen szinten rutintalan Ovidiu Hoban vagy az eredetileg középső védő Dragos Grigore vagy a szatmári Florin Gardos kaphat szerepet. Utóbbi Athénban végig a pályán volt, ám partnerével, Lucian Goiannal közösen meglehetősen gyenge benyomást keltettek. Nagy szükség lehet tehát Vlad Chiriches visszatérésére - ám könnyen lehet, hogy már késő.

Ami a másik három pótselejzetőt illeti, az este bombameglepetése Kijevben született, ahol Zozulja jobblábas lövésével és Jarmolenko tizenegyesével Ukrajna 2-0-ra legyőzte Franciaországot. Az est rangadójának győztese Portugália, amely Ronaldo fejesével 1-0 arányban legyőzte Svédországot. A visszavágón várható azonban, hogy Ibrahimovic nem hagyja annyiban a dolgot. Egyetlen olyan találkozó volt, amelyen nem született gól, Izland és Horvátország nem bírt egymással Reykjavíkben.

Görögország - Románia 3-1
gólok: Mitroglu (14., 66.), Szalpingidisz (21.) illetve Stancu (19.)

Izland - Horvátország 0-0

Ukrajna - Franciaország 2-0
gólok: Zozulja (61.), Jarmolenko (82., 11-es)

Portugália - Svédország 1-0
gól: Ronaldo (82.)

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: