2013-04-10 01:37:12• hírek • Kocsis Zoltán

Lesgóldömping és drámai BVB-továbbjutás Dortmundban

Emlékezetes és drámai két mérkőzésen dőlt el kedd este, hogy mely két csapat jut be elsőként az idei labdarúgó Bajnokok Ligája elődöntőjébe. Mi sem bizonyítja előző állítást jobban, mint hogy a két meccs utolsó percében három gól is esett.

A spanyolországi gól nélküli döntetlen után mindenki úgy gondolta, a BL-ben egyedüliként idén még veretlen Dortmund odahaza könnyedén elintézi a Málagát. Csakhogy az andalúzok agresszív letámadása meglepte a németeket, akiket ráadásul az esélyesség terhe is láthatóan nyomasztott. Amikor aztán úgy tűnt, hogy a sárga-kékek kezdik megtalálni saját játékukat (ezt jelezte Robert Lewandowski pazar emelése), a 25 .percben Joaquin egy 18 méteres lövéssel megszerezte a vendégek vezető találatát. Ez ismét a mélybe vetette a Dortmund játékosaik, akik képtelen voltak saját gyorspasszos játékukkal veszélyt teremteni. A 40. percben azonban bemutatták tudásuk krémjét a németek: egy labdaszerzés után négy passzból letudtak 60 métert, Marco Reus egy bámulatos sarkazásos mozdulattal kiugratta Lewandowskit, aki egy bokamozdulattal elvitte a labdát Willy Caballero kapus mellett, majd a kapuba gurított.

A másik félidő Roman Weidenfeller elképesztő védésével kezdődött: a német kapus Joaquin közelről a földre fejelt labdáját hárította egy bravúros vetődéssel. A BVB igyekezett növelni a tempót a továbbjutást jelentő gól érdekében, ám előbb Mario Götze puskázta el a bravúrt, majd Caballero védett bravúrral Reus és Götze ziccereinél. A Málaga rendkívül taktikus játéka ekkor sem engedte igazán kibontakozni a hazaiakat, mi több, a 82. percben ismét megszerezte a vezetést. Egy kontra végén Julio Baptista lövése után Eliseu tolta a labdát az üres kapuba - tegyük hozzá, hatalmas lesről.

Alig tíz perccel a vége előtt tehát már két gólra volt szüksége a Dortmundnak. Talán sok csapat feladta volna, ám a BVB nem tette. Beindult a „Drágán add az életed hadművelet"! Töretlen hitük gyümölcsét előbb a 91. percben aratták le, amikor Reus kiegyenlített. Aztán eljött a 93. minutum! Egy kapu előtti kavarodásban Julian Schieber és Felipe Santana próbálkozott a kapuba lőni közelről - ez végül utóbbinak sikerült. A siker szépséghibája azonban, hogy mindketten lesen álltak. Craig Thomson, Derek Rose és Alasdair Ross azonban ezt sem vették észre, így drámai csatában végül a Dortmund jutott az elődöntőbe. A két meccs képe alapján megérdemelten, mindez azonban nem vigasztalta a Málaga pályán zokogó játékosait.

Miután az első meccsen a Real Madrid 3-0 arányban legyőzte a Galatasaray-t, vélhetően a török szurkolókon kívül sem hitte, hogy a visszavágó komoly izgalmakat tartogat még. Talán a legoptimistábbak is felhagytak azonban minden reménnyel, látva hogy Cristiano Ronaldo már a 8. percben vezetést szerzett a spanyoloknak. Mi több, Angel di Maria a gól előtt és után is ziccert hagyott ki. És főleg amiatt, mert a törökök első kaput eltaláló lövéséig 38 percet kellett várni: ekkor az exreálos Wesley Sneijder próbálkozott.

A második félidő Ronaldo ziccerével kezdődött és ekkor szinte semmi sem utalt a Galatasaray feltámadására. A harci kürtöt Emmanuel Eboué fújta meg az 57. percben, amikor egy bődületes erejű bombával kiegyenlített. Öt perccel később Sneijder duplázhatott volna, ám nem tudott élni Fabio Coentrao „ajándékával". A holland játékmester azonban a 71. percben betalált egykori csapata ellen. Mi több, újabb egy perc elteltével újabb török gól következett - de még milyen. Nordin Amrabat centerezését Dider Drogba valami elképesztő sarkazásos mozdulattal rúgta kapuba.

Kevesebb, mint negyed óra alatt tehát öt gólról kettőre faragta hátrányát a Galatasaray. Ennél közelebb azonban már nem tudott kerülni a továbbjutáshoz. Mi több, a 90. percben Ronaldo használta ki a teljesen kitámadó törökök nyújtotta teret és Karim Benzema passza után beállította a 3-2-es végeredményt.

Bajnokok Ligája negyeddöntő visszavágó (összesített eredmény):
Borussia Dortmund - Málaga 3-2 (3-2)
gólok: Lewandowski (40.), Reus (91.), Santana (93.) illetve Joaquin (25.), Eliseu (82.)

Galatasaray - Real Madrid 3-2 (3-5)
gólok: Ebué (57.), Sneijder (71.), Drogba (72.) illetve C.Ronaldo (8., 90.)

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: