2016-01-24 11:39:05• hírek • Szatmár.ro

Lépések Isten felé, a Misztrál együttessel

Szombaton a Dinu Lipatti Filharmóniában folytatódott a Magyar Kultúra Hetének rendezvénysorozat. A zenészek magyar költők verseinek megzenésített változatával, számos akusztikus hangszert megszólaltatva bűvölték el a hallgatóságot.

Az 1997-ben alakult Misztrál együttes a magyarországi zenei élet egyik különleges formációja: magyar és külföldi költők versei, valamint népdalfeldolgozások szerepelnek repertoárjukon. A szombat esti koncertjük nem az első fellépésük volt Szatmárnémetiben, negyedszer léptek a helyi közönség elé, ám egy vadonatúj műsorral.

A Bartók Béla díjjal, a Balassi Bálint emlékéremmel ás a Magyar Művészetért díjjal is kitüntetett formáció a Tenni az Isten felé pár lépést... című előadással érdeztek Szatmárnémetibe, amelyben számos Dsida Jenő költemény megzenésített változota szólt, de nem maradtak ki más, a magyar irodalom kiemelkedően fontos alkotóinak - például Balassi Bálint, Babits Mihály, Ady Endre - művei sem. Heinczinger Miklós, Tóbisz Tinelli Tamás és Török Máté kortárs költők verseit is műsorára tűzte, főleg Kárpáti Tibor és Nacsinák Gergely András verseit dalolták.

A Magyar Kultúra Hete folytatásában vasárnap, január 24-én 17 órától az Ács Alajos Játékszínben mutatja be Méhes Kati, a Harag György Színtársulat művésze a Roncsderby című, Aldobolyi Nagy György dalaival fűszerezett vidám geronto-showt.

Vasárnap 19 órától a zenében élő hagyományokat eleveníti majd fel a filharmónia koncerttermében Kovács Nóri és a Motiva zenekar. A Motiva zenekar a népzenét ötvözi a mai popzene hangzásvilágával. Különlegessége hogy az ének változatlanul megtartja az autentikus népdaléneklési módot, melytől világszerte egyedivé válik a zenekar a műfajában. A dalok egy része saját erdélyi gyűjtésből származik, a zenészek kreatívan illesztik saját stílusukat a hamisítatlan népi hangzáshoz.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: