2016-09-25 00:14:17• hírek • Kocsis Zoltán

Lenyomta a körte a szilvát – avasújvárosi a megye legjobb pálinkája

Tizenegyedik alkalommal szervezte a meg a Szatmár Megyei Tanács és a Mezőgazdasági Kamara a megye pálinkafesztiválját, amelynek legjobban várt pillanata ezúttal is az aranyat érő nedűk versenyének eredményhirdetése. Na de mit keres a barackmag a pálinkafesztiválon?

Meglehetősen alacsonyra esett vissza a hőmérő higanyszála az elmúlt napokban, éppen ezért kellemes meglepetésként ért sokakat a szombati ragyogó őszi napsütés és a pazar időjárás. Azonban ez sem volt elég ahhoz, hogy a 14.00 órakor esedékes megnyitóra, az egy órával későbbi eredményhirdetésre vagy az azt követő órákban jelentősebb számú közönség érdeklődjék a fesztivál iránt. A nagyérdemű távolmaradásánál is megdöbbentőbb volt viszont a termelők távolmaradása, hisz alig hat standban volt élet: Sződemeter, Sárközújlak, Magyarcsaholy, Szatmárhegy és Rózsapallag települések képviseltették csak magukat.

Üdítő újdonság viszont a politikum diszkrét jelenléte! A főszervező megyei tanács elnöke, Pataki Csaba jelen volt ugyan a fesztiválon, de a korábbi évek gyakorlatával ellentétben ő nem kívánt a színpadra menni sem a megnyitón, sem az eredményhirdetéskor.

A versenyre összesen 85 mintát neveztek be a termelők, közülük 23 érdemelte ki az aranyérmet. A minták között igazi kuriózumok is voltak: a megszokott szilva, alma, körte, barack mellett neveztek ugyanis többek között konyakot, kökény-, áfonya-, sőt bodzapálinkát is. Egyes termelők szerint ugyan korlátozni kéne a mintákat a legutóbbi év termésére, van azonban abban valami egzotikum, amikor egy 1988-as évjáratú pálinkát kóstol az ember, jelen esetben a zsűri - a 28 éves szilvapálinka volt ugyanis a legrégebbi nedű, amit a versenyre neveztek.

Ugyan Szatmár és a szatmári pálinka kapcsán leginkább a szilva él a köztudatban, idén a körte, sőt a barack is lenyomta a szilvát. A zsűri értékelése szerint ugyanis Szatmár megye idei legjobb pálinkája az avasújvárosi Butka Sándor 2014-es körtepálinkája.

A második helyen szintén Butka Sándor 2014-es barackpálinkája végzett, míg a harmadik a sárközújlaki Hornyák Tibor 2015-ös körtepálinkája lett. Utóbbi termelő további két aranyat is nyert.

A fesztivál persze nem csak a pálinkáról és a versenyről szólt. A színpadon magyar, román és német néptánccsoportok mutatták be táncban és dalban a régió tradícióit. Pálinka mellett különleges kézműves termékeket is lehetett vásárolni. Mi több, barackmagot is! Azt minek? „Legutóbb is sokan kérték tőlem. Úgy tartják, a mag belseje jót tesz rák ellen", magyarázta a sződemeteri stand háziasszonya.

A pálinkafesztivál megszervezését az elmúlt öt évben uniós pénzekből finanszírozta a megyei tanács, amely körülmény a kereteket is szigorúan megszabta. A jövőben azonban a brüsszeli megkötés megszűnik és bizony a szervezőknek el kell gondolkodniuk, miként lehetne vonzóbbá tenni az eseményt...

Galéria:
Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: