2011-04-08 15:49:12• hírek • Szatmár.ro

Lényeges változásokat eredményez a megye legnagyobb projektje

Szatmár megye eddigi legnagyobb, 433.519.445 millió eurós (áfa nélküli) finanszírozási szerződésének aláírására került sor március 31-én, az Apaserv Rt. pályázatának jóvoltából  ugyanis 102,912 millió eurós beruházás jut a megye integrált vízrendszerének korszerűsítésére, 13 település víz- és szennyvízhálózatának modernizálására.

Amint arról korábban hírt adtunk, a szerződéskötésre ünnepélyes keretek között került sor a Megyei Tanács gyűléstermében, melynek keretében Csehi Árpád, a Szatmár Megyei Tanács elnökének, a megye polgármestereinek és megyei intézményvezetők  jelenlétében, Borbély László környezetvédelmi és erdészeti miniszter a helyszínen kézjegyével látta el a megállapodást. Országos viszonylatban az önkormányzatok 900 tervet nyújtottak be, amiből Szatmár megye 18 iratcsomót.

Az Apaserv Rt. a sikeres ISPA projektet követően nyújtotta be újabb pályázatát, ezúttal a víz- és szennyvízszolgáltatás korszerűsítése érdekében. A Szatmár Megyei Tanács nagy erőfeszítéseket tett annak érdekében, hogy igazolja, a vízhálózat bővítését, a szennyvíztisztító telepek építését és fejlesztését-, valamint a szennyvízelvezető rendszerek fejlesztését támogató program elsődleges fontosságú a megye számára. A pályázat lefolyásáról és várható hatásairól Leitner Jánost, az Apaserv Rt. igazgatóját kérdeztük.

Miután a Román Környezetvédelmi Minisztérium 2010 végén a támogatási kérelmet első fokon jóváhagyta, a következő lépésben a projektet továbbküldték Brüsszelbe, ahonnan megérkezett a kérelemre adott pozitív elbírálás. Brüsszel mindössze a keretösszegre vonatkozó kisebb változást eszközölt a projektben. Ez azt jelenti, hogy az EU fedezi a 102,913 millió euró összértékű pályázat 85 százalékát, a többi 15 százalékot pedig a román állam, a kezdeményezett önkormányzatok és a szolgáltató közösen fog fizetni. A támogatás révén a következő öt évben 13 településen fognak korszerűsítési és bővítési munkálatokat végezni így Szatmárnémetiben, Nagykárolyban, Tasnádon, Szatmárpálfalván, Szatmárudvariban, Sárközújlakon, Erdődön, Avasfelsőfalun, Batizon, Kaplonyban, Lázáriban, Ombodon és Mezőfényen. A polgármesteri hivataloknak két százalékkal kell a projektbe beszállniuk.

Szatmár megye számára az osztrák ILF cég, a Környezetvédelmi Minisztérium finanszírozásával egy 30 évre szóló átfogó fejlesztési stratégiát dolgozott ki. Szintén az ILF készítette el strukturális alaphoz benyújtott pályázatot is. Leitner szerint a tervezett munkálatok mintegy öt hónapon belül indulhatnak, a beruházásoknak pedig 2015-ig kell lezáródniuk.

A tervek szerint az első szakaszban három szennyvíztisztítónál kezdik meg a munkálatokat. Felújításra kerül az erdődi és a tasnádi szennyvíztisztító, a Szatmárnémetiben lévőt pedig bővíteni fogják. Ez utóbbira azért van szükség, mivel 100.000 főnél nagyobb lélekszámú városokban az EU-s normáknak megfelelően kötelező a háromlépcsős tisztítás, Szatmáron azonban csak kétlépcsős eljárást alkalmaznak. A háromlépcsős tisztítás, a szennyvíz foszfor- és nitrátvegyületektől való megtisztítását jelenti, melyek a természetbe kerülve káros hatással vannak az élővilágra.

A második szakaszban (várhatóan a nyár folyamán) licitre bocsájtják-, majd megkezdik a munkálatokat a szamosdobi vízműnél, továbbá korszerűsítési munkálatokat fognak végezni a mintegy 20 km hosszú-, szamosdobi szivattyúteleptől Nagykárolyig húzódó vízvezeték modernizációja érdekében. Ebből adódóan a Nagykárolyi ivóvíz minősége és a vízellátás is javulni fog, ugyanakkor várhatóan megoldódik a nagy mennyiségű vízveszteség, amivel az Apaserv Rt. a nagykárolyi szolgáltatás 2007 májusában történt átvétele óta nem tud leszámolni. A beütemezett tervek szerint ezt követi a szennyvízlevezető hálózat kiépítése Mezőfényen, Lázáriban és Batizon.

A vízszolgáltatásért felelős vállalat vezérigazgatója elismerően értékelte, hogy a tavalyi évben készített közvélemény-kutatása adatai szerint, a lakosság mintegy 56 százaléka elégedett az Apaserv szolgáltatásaival és a 2010-ben kifejtett termékeny munkájával. Szatmárnémetiben a vezetékes ivóvíz nagyon jó minőségű és megfelel az EU-s szabványoknak. Leitner szerint a pályázatnak köszönhetően az említett 13 település 90 százalékában bevezetésre kerül a víz illetve megoldják a szennyvízhálózat kiépítését.

Ami pedig a jövőbeni terveket illeti az igazgató elmondta, jelenleg egy újabb pályázat kidolgozásán munkálkodnak, ami a „LIFE Program" keretében kerülhet megvalósításra. A LIFE az Európai Unió környezetvédelmi politikájának egyik legfontosabb eszköze. Az újabb megcélzott pályázat keretében az Apaserv Rt. a vízforrások megvédését szeretné megvalósítani.


A vízhálózat bővítése elsődleges fontosságú a megye számára

A vízhálózat bővítése elsődleges fontosságú a megye számára


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: