2016-10-10 10:05:23• hírek • MTI/Kocsis Zoltán

Lenni vagy nem lenni – ez lett a kérdés Lettországban

A magyar labdarúgó-válogatott reálisan csak akkor reménykedhet tovább a részvétel kiharcolásában, ha hétfőn győz Lettország vendégeként a 2018-as, oroszországi világbajnokság európai selejtezősorozatának harmadik fordulójában.

Bernd Storck szövetségi kapitány csapata feröeri döntetlennel és Svájc ellen hazai vereséggel rajtolt, így utóbbi gárdával szemben, amely a hatosban egyedüliként százszázalékos, máris ötpontos hátrányba került. Ez újabb pontvesztéssel papírforma szerint tovább nőne, mivel a magyarokhoz hasonlóan Európa-bajnoki nyolcaddöntős svájciak a pont nélkül álló Andorrához látogatnak.

A magyar csapat ugyanakkor nem esélytelen Rigában, hiszen az aktuális ellenfél mindössze egyetlen góllal múlta felül a pireneusi miniállam csapatát szeptemberben, míg pénteken hazai pályán 2-0-ra kikapott Feröer-szigetek együttesétől.

A két csapat hatodszor méri össze tudását, s Magyarország eddig egyetlen vereséget szenvedett, igaz, az rendkívül fájó kudarc volt.

A négy győzelem mellett 2003 szeptemberében 3-1-re kikapott az akkor Gellei Imre által irányított nemzeti együttes, amely azzal a vereséggel veszítette el a pótselejtezőt érő második helyét Európa-bajnoki selejtezőcsoportjában egy fordulóval a zárás előtt, s végül - egy újabb vereséggel - negyedikként zárt. Ez volt a két gárda egyetlen rigai találkozója.

Azóta kétszer játszott egymással a két válogatott, 2004-ben és 2007-ben is egy ciprusi torna keretében, s mindkétszer magyar siker született.

A korábbi kitűnő csatár, Marian Pahars (128 meccsen 42 gól az angol élvonalban a Southampton színeiben) csapatának legjobb játékosa, az egykoron a Zalaegerszegben is megforduló Artjoms Rudnevs sérülés miatt nem tagja a keretnek. A német élvonalbeli Köln 28 éves csatára 93 Bundesliga-meccsen 19 gólnál tart. Hiányában a 36 éves kapus, Andris Vanins számít a legismertebb lett játékosnak, ő a Sion színeiben 233 meccsen védett a svájci élvonalban, kétszer nyert Svájci Kupát Vanczák Vilmos csapattársaként. Első ránézésre impozánsnak tűnik Janis Ikaunieks CV-je is, hisz 21 évesen a francia élvonalbeli Metz játékosa. Igen ám, csakhogy idén még egyetlen bajnokin sem lépett pályára, tavaly a második osztályban is nyolcszor. A jegyzett bajnokságok csapataiban játszva csak három lett futballistát tudunk megemlíteni: Vitalijs Maksimenko az osztrák Mattersburg, Antons Karukins a skót Hamilton Academical, Vladislavs Gabovs pedig a lengyel Korona Kielce védője.

Az Európa-bajnokság megnyerése után svájci vereséggel kezdő portugálok pénteken könnyed, hatgólos sikerrel javítottak Andorra ellen, hétfőn pedig a meglepően jól rajtoló Feröer-szigetek vendégeként lépnek pályára.

A kilenc európai csoportból az első helyezettek jutnak ki a vb-re, a nyolc legjobb második pedig pótselejtezőt játszik a részvételért.

Európai vb-selejtezők, B csoport, 3. forduló:
Lettország-Magyarország, Riga 21.45
Andorra-Svájc, Andorra La Vella 21.45
Feröer-szigetek - Portugália, Torshavn 21.45

A csoport állása:
1. Svájc            2  2  -  -   5-2  6 pont
2. Feröer-szigetek  2  1  1  -   2-0  4
3. Portugália       2  1  -  1   6-2  3
4. Lettország       2  1  -  1   1-2  3
5. Magyarország     2  -  1  1   2-3  1
6. Andorra          2  -  -  2   0-7  0

Korábbi eredmények:
1. forduló (szeptember 6.):

Svájc-Portugália 2-0 (2-0)
Andorra-Lettország 0-1 (0-0)
Feröer-szigetek - Magyarország 0-0
2. forduló (október 7.):
Lettország - Feröer-szigetek 0-2 (0-1)
Portugália-Andorra 6-0 (3-0)
Magyarország-Svájc 2-3 (0-0)

A csoport további programja:
4. forduló (2016. november 13.):
Magyarország-Andorra
Portugália-Lettország
Svájc - Feröer-szigetek
5. forduló (2017. március 25.):
Portugália-Magyarország
Andorra - Feröer-szigetek
Svájc-Lettország
6. forduló (2017. június 9.):
Andorra-Magyarország
Feröer-szigetek - Svájc
Lettország-Portugália
7. forduló (2017. augusztus 31.):
Magyarország-Lettország
Portugália - Feröer-szigetek
Svájc-Andorra
8. forduló (2017. szeptember 3.):
Magyarország-Portugália
Feröer-szigetek - Andorra
Lettország-Svájc
9. forduló (2017. október 7.):
Svájc-Magyarország
Feröer-szigetek - Lettország
Andorra-Portugália
10. forduló (2017. október 10.):
Magyarország - Feröer-szigetek
Lettország-Andorra
Portugália-Svájc

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: