2014-08-16 16:01:08• hírek • Kocsis Zoltán

Lengyelországi vendégek a Schwabentreffen ünnepén

Egy hétvégére Szatmár megye egyfajta kulturális központjává vált Krasznabéltek augusztus 15-17. között: a nemzetközi svábtalálkozó mellett a hagyományos borfesztivál is ezen a hétvégén zajlik.

A nemzetközi svábtalálkozót, a Schwabentreffent immár negyed évszázada szervezik meg egy időben Szatmár megye és a németországi Baden-Württemberg szövetségi köztársaság valamelyik településén. A szatmári helyszín ezúttal Krasznabéltek volt.

A Schwabentreffen idei mottója „Würzeln nicht vergessen", azaz „Nem feledjük a gyökereket" volt. A találkozóra több százan érkeztek Erdélyből, Magyarországról, de még Lengyelországból is. A résztvevők a helyi Szent Mária templomban mondhattak hálaimát, majd felvonultak a település főutcáján. A népviseletbe öltözött felvonulókat fúvósok követték, a sort pedig a lengyelországi Sziléziából érkezett mazsorettek vezették.

A híres bélteki borpincéknek otthont adó dombok lábánál felállított színpadról többek között Adrian Stef megyei tanácselnök és Altfatter Tamás alprefektus köszöntötte a jelenlévőket. A folytatásba a jelenlévő 22 közösség tánccsoportja egyaránt színpadra lépett, a napot pedig hagyományos sváb bál zárta.

Szombaton már a Krasznabélteki Szőlő és Borfesztivál vette kezdetét, amelyen bemutatkozhattak a község és a térség bortermelői, azok termékei. A kétnapos eseménysorozatot számos koncert teszi színesebbé. Szombaton fellép többek között a Bertici Fivérek, Sihell Ferri, Henna és Anna Lesko, vasárnap pedig a Desperado, az InsectBogarak, Dancs Annamária és a Compact.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: