2020-02-19 13:45:21• hírek • Közlemény

Lengyelországba és Izraelbe indul zarándoklat

A Püspökség áprilisi és májusi zarándokútjaira még lehet jelentkezni.

A zarándokolni vágyók idén is számos úti célból választhatnak. A Szatmári Római Katolikus Püspökség pasztorális irodája már összeállította ajánlatait, melyek között két zarándokút jelentkezési határidejéhez közeledünk.

A lengyelországi út a virágvasárnapra összpontosít, ennek megünneplését tűzi célul Szent II. János Pál pápa szülővárosában, Wadowice-ben. Április 4-én, Szatmárnémetiből indul a csoport, és még aznap elér Pasierbiec kegyhelyére, a "Vigasztaló Máriához", majd Krakkóba. A zarándokok vasárnap mennek Wadowice-be, ahol részt vesznek a virágvasárnapi körmeneten. A Kalwaria Zebrzydowska a jeruzsálemi kálvária mintájára épült. A festői Beszkidek területén található a több létesítményből álló komplexum, amely az UNESCO világörökségi listáján, mint Kalwaria Vallási- és Tájpark szerepel. A Kalwaria Zebrzydowska régóta Lengyelország egyik legfontosabb zarándokhelye, s egyben Európa egyik legszebb kálváriája. A ferences kolostor-együtteshez 42 kápolna tartozik a híres „kálvária ösvényekkel”, melyek a természetes tájba olvadnak. Az egész útvonal 6 km hosszú és végigjárása mintegy 4 órát vesz igénybe.

Innen indulnak haza az utazók 6-án, hétfőn, de útközben még megállnak a Ludzmierz-i kegytemplomnál, és Zakopáne-ban. Késő éjjel érnek majd Szatmárnémetibe.

A Szentföldre szervezett márciusi útra a helyek már rég beteltek, de május 13-a és 20-a között újabb csoport indul. Ők szintén Szatmárnémetiből indulnak Debrecenbe, ahonnan repülőn érik el Tel Aviv-ot. Itt kezdődik izgalmas zarándoklásuk, mely a kereszténység hajnala szempontjából fontos helyek végiglátogatása mellett kulturális csemegékkel is szolgál. 

A teljes hét során többek között: csütörtökön a Tábor-hegyre mennek,  a Jordán folyóhoz, Kafarnaumba, a Genezáreti tóhoz, csónakáznak a Galileai tengeren; pénteken Kánát, Názáretben az Angyali üdvözlet templomot, később Haifát látogatják; szombaton Qumran, a Holt-tenger, Jerikó is szerepel a programban, fürdési lehetőséggel a Holt-tengerben; a vasárnapot Jeruzsálemben töltik, ahol a Getszemáni kertet is megtekintik; hétfőn elmennek a bibliai Bethezda fürdőig, majd végigmennek a  Via Dolorosa-n a Szent Sír bazilikáig és a Golgotáig; kedden pedig a Sion hegyét, a siratófalat, de Keresztelő Szent János szülőhelyét is meglátogatják. A zarándokok 20-án mennek újra Tel Aviv-ba, ahonnan délután érnek Debrecenbe, később Szatmárnémetibe.

Mindkét zarándokútra márciusban zárják a jelentkezéseket. Akik többet szeretnének megtudni valamelyik útról vagy jelentkezni szeretnének, a Szatmári Római Katolikus Püspökségen tehetik meg, az 1 Decembrie 1918 (Széchenyi) utca 2. szám alatt, Mekker Enikőnél, illetve a 0261-714955 vagy a 0744-483444 számokat tárcsázva. Az idei zarándokutak részletes leírása megtalálható a Szatmári Római Katolikus Püspökség szatmariegyhazmegye.ro oldalán a Zarándoklatok-link alatt.

 

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: