2011-05-02 23:21:23• hírek • Piros Christa

Lengyelország Velencéje

égi díszletek között fiatalos, lüktető nagyváros - ez Wroclaw, a Lengyelországba utazó turisták mostanság legfelkapottabb úti célja.

Varsó után az lepi meg leginkább a külföldit, hogy mennyi a fiatal a városban, mennyien sietnek valahová, mennyivel pörgősebb az élet, mint a fővárosban. Nem is csoda: Wroclaw egyetemi város, 20 felsőfokú tanintézményében 130 ezer diák tanul. Legrégibb közülük a több mint 300 éves állami egyetem, melynek elképesztően díszes aulája, a Lipót császárról elnevezett Aula Leopoldin bármelyik barokk templombelsőn túltesz. Barokk az óvárosi házak többsége is, melyek a hatalmas főteret, a Ryneket - az egykori piacteret - veszik körül.


A gyönyörűen felújított házak oromzata egy északabbi stílust képvisel, akár Amszterdamban vagy bármelyik Hansa-városban is lehetnének. Ma már nem itt, hanem a mellette lévő téren van a piac, a Ryneket sétáló, nézgélődő helyiek és turisták lepik el, időnként átsuhan néhány apáca, az éttermek és kávézók teraszán a ráérősek beszélgetnek. Ezen a téren van az aszimmetrikus felépítésű városháza is, amelyet inkább templomnak néznénk.Templomból nincs hiány, az óvárosban is akad jó néhány, de van egy sziget is, amelyet a gótikus templomokról neveztek el. Ez az Ostrow Tumski (Dóm-sziget), Wroclaw legősibb része, az egykori városmag. Ez volt a régi hercegi város, ma a Keresztelő Szt. János katedrálissal a középpontjában, inkább egy szakrális épületegységnek nevezhető.

Wroclaw


Ahogy az egy ezerévesnél is idősebb városhoz illik, Wroclaw pompás műemlékekkel rendelkezik, minden korból. Európa egyik legszebb román kori portálját a Szt. Mária Magdolna templomba falazták be. A templomok többsége gótikus, míg a díszes polgári házak a barokk kort idézik. Ha szépnek talán nem is nevezhető, de történelmet írt az építészetben a Százéves csarnok, melyet 1912-ben építettek a lengyel modernizmus szellemében. Ez a világ első vasbeton szerkezete, így világörökségi védettséget élvez.


Ha már elég épületet láttunk, sétáljunk le a folyópartra. A széles mederben folyó Odera itt több ágra oszlik, 12 kisebb-nagyobb szigetet alkotva. Talán nem a csatornák és holtágak száma, mint inkább a romantikus tájkép ihlette a jelzőt: Wroclaw, a lengyel Velence.

Wroclaw


Wroclaw környékén is számos látnivaló akad, akár műemlékekre, akár természeti szépségekre vágyik az utazó. A természetbarátokat, gyalogtúrázókat a Szudéták hegylánca várja: gyönyörű erdőségek, két nemzeti park (Karkonosze és a Góry Stołowe-hegység), és számos természetvédelmi terület található ezen a vidéken. Az itteni hegyek az ásvány- és féldrágakő-gyűjtők számára valóságos paradicsomot jelentenek.

Wroclaw
Zarándokhelyből is akad itt jó néhány. A Mária-kultusz már az 1200-as években kialakult. Szűzanya szentélyek és templomok épültek Bardoban, az Igliczna-hegyen és Wambierzycében. Ez utóbbi egy monumentális méretű barokk bazilika, amelyhez 57 szimbolikus lépcső vezet. Belül 800 alakos, mozgó jászol kápráztatja el a hívőket.

Egészen különleges, 300 éves fareteszes fatemplom ejti ámulatba a látogatókat Jaworban és Swidnicában . A két evangélikus Sziléziai Béke Templom gazdag, barokk belső díszítése, és díszes kazettás mennyezete is egyedülálló, ezért Unesco világörökségi védettséget élvez.


Tippek, információk

Wroclaw Alsó-Szilézia fővárosa, 635 ezer lakossal.

Megközelítés repülővel (LOT), autóval, vonattal.

Pénznem: lengyel zloty (1 zl kb. 11 lei, 74 Ft).

Árszínvonal: viszonylag olcsó.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: