2013-04-24 01:07:27• hírek • Kocsis Zoltán

Az ellenállhatatlan Bayern földbe döngölte a Barcelonát

Rekordgyanús adata, hogy a Bayern úgy rúgott négy gólt, hogy a játék alig 37%-ában birtokolta a labdát. A kaput eltaláló lövések viszont már elsöprő bajor fölényt mutatnak: a Bayern 9-szer, a Barcelona viszont csak kétszer (!) találta el a kaput

Sokak szerint nem csak az elmúlt évtized, de minden idők legjobb labdarúgócsapata (volt?) a Frank Rijkaard által összerakott, majd Pep Guardiola által tökéletesített Barcelona. Ám amint azt a történelemkönyvekből jól tudjuk, minden világbíró hatalom uralma véget ér egyszer és nem kerülheti el sorsát egyetlen labdarúgócsapat sem. Hogy Münchenben a Bayern végérvényesen földbe szúrta a katalánok érájának fejfáját, az még a jövő zenéje. Hogy a földbe döngölte a Barcelonát, az viszont megkérdőjelezhetetlen.

Az utóbbi években megszokhattuk, hogy a Barcelona sorra döntötte a rekordokat és nem volt ez másként Münchenben sem. Azt azonban nem nagyon volt alkalmunk megszokni, hogy a Xavi, Andrés Iniesta, Lionel Messi fémjelezte gárda negatív rekordot állítson be (úgy látszik, egy igazán nagy csapat akkor is rekordot dönt, ha nagyon megverik): a 4-0-ás vereség ugyanis megegyezik a klubtörténet legnagyobb arányú BL-vereségével. Korábban kétszer szenvedtek ekkor zakót: előbb az 1994-es döntőben a Milan ellen, másodszor 1997 november 5-én a Dinamo Kijev ellenében.

Nem mehetünk el szó nélkül azon tény mellett sem, hogy a müncheni vereség bizonyos mértékben a klub hibás átigazolási politikájának is betudható! A Barcelona keretében ugyanis mindössze öt (!) olyan védő van (a bal szélen Jordi Alba és Adriano, a középen Carles Puyol és Gerard Piqué, a jobb szélen pedig Dani Alves), akik megütik ezt a szintet és akik évek óta rendszeresen játszanak. Baj esetén Javier Mascherano, Sergio Busquets, Alex Song segített ki. Most viszont nem volt se Puyol, se Mascherano, se Adriano, így a 22 éves Marc Bartra úgy állt be a védelem közepébe, hogy eddig 10 spanyol bajnokin és 7 BL-meccsen lépett pályára. Mármint eddigi teljes pályafutása során!

És ami legalább ennyire volt fájó a katalánoknak, nem volt Lionel Messi sem!

A Bayern-szurkolók méltán gondolhatják, hogy ideje szót ejtenünk kedvenceikről is, mégiscsak ők arattak történelmi győzelmet. Igazuk van! A továbbiak szinte csak róluk lesz szó, mivel a pályán is csak „róluk volt szó"!. Remekül jelezte ezt a 99. másodperc eseménye, amikor Victor Valdez kapus máris bravúrt mutathatott be Arjen Robben közeli lövését követően. A további hazai rohamok azonban elmaradtak, kiegyenlítődött a harc, ami leginkább a mezőnyben zajlott. Amint azt megszokhattuk, a Barcelona birtokolta többet a labdát, ám amit ritkán láthattunk az elmúlt években, az ellenfél nem tűnt esélytelen áldozatnak. A Bayern magasan védekezett, igyekezett megzavarni a vendégek passzjátékát. Remekül jellemzi hozzáállásukat, hogy Mario Gomez sokszor kísérte Messit, Franck Ribery rengetegszer tűnt fel saját tizenhatosán belül, Robben pedig a 88. percben is úgy hajtott, mintha az élete múlna a labda megszerzésén.

Cseppet sem mellékesen a veszélyesebb csapat is a Bayern volt: miután a 15. percben Philipp Lahm lövését Piqué 11-est érően blokkolta kézzel (Kassai Viktor tévesen továbbot intett), a 25. percben megszerezték a vezetést: Robben jobb oldali beadását Dante fejelte vissza, Thomas Müller pedig közelről a gólvonal mögé küldte fejjel a játékszert.

Sok mindent elmond a Barcelona játékáról, hogy az első félidőben egyetlen veszélyes akciót tudtak összehozni, ám akkor Dante becsúszását követően Messi éppen hogy lemaradt a labdáról. Az argentin zseni a hírek szerint nem teljesen egészségesen vállalta a játékot - ám szinte fel se tűnt, hogy a pályán van.

A második félidőt is helyzettel kezdték a bajorok, ám ebből már gól született: egy szöglet után Müller fejelte vissza a labdát, amit Gomez az üresen maradt kapuba kanalazott.

Két gólos hátránya tudatában a Barcelona megpróbált kitámadni, ám mindössze két kapu előtti élmény tellett erejéből: előbb Bartra lőtte erőtlenül Manuel Neuer kezébe a labdát, majd valamivel később szintén ő tüzelt csúnyán kapu fölé az ötös sarkáról.

A Bayern viszont rendületlenül és ellenállhatatlanul támadott tovább: Müller és Ribery lábbal, Robben fejjel tévesztett kevéssel célt. A 73. percben aztán újabb góllá érett a müncheniek fölénye, amikor egy kontra végén Robben lőtt éles szögből Valdez kapus mellett a kapuba. Miután a 80. percben Müller ziccert vétett egy az egyben Valdezzel, két minutummal később ő tette kiütésessé csapata győzelmét. Ribery és David Alaba játszott össze a bal szélen, az osztrák középre passzolt, Müller pedig az üres kapuba.

A Barcelona 2009 május elseje után kapott ismét négy gólt tétmeccsen ( akkor 4-3-ra kapott ki az Atletico Madridtól), míg 4-0-ás vereséget ennél is régebben szenvedett el. A történelemkönyvekben 2007 május 10-ig kell visszalapozni, amikor a spanyol Király Kupa elődöntőjében (szintén elődöntőben tehát) a - figyelem - Getafe ütötte ki őket ilyen arányban.

Ám a Barcelona nem lenne az utóbbi évtized (és talán minden idők) legjobb csapata, ha jövő héten szerdán a Nou Camp közel százezer szurkolója előtt ne lenne képes ilyen vereség után is megizzasztani a Bayern.

Azt a Bayern, amely kedd este Münchenben azt sugallta: jelen pillanatban nincs nála jobb a földkerekségen.

Bajnokok Ligája elődöntő, első meccs:
Bayern München - Barcelona 4-0
gólok:
Müller (25., 82.), Gomez (47.), Robben (73.)

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: