2015-05-13 13:25:28• hírek • MTI

Lendületben Románia gazdasága

A román bruttó hazai termék (GDP) 4,3 százalékkal nőtt az első negyedévben a tavalyi hasonló időszakhoz képest - közölte szerdán a román országos statisztikai intézet.

A kiigazított érték szerint a növekedés 4,2 százalékos volt éves szinten. A tavalyi utolsó negyedévhez képest a román gazdaság teljesítménye 1,6 százalékkal javult.

Legutóbb a tavalyi második negyedévben csökkent a román gazdaság az előző negyedévhez képest, akkor 0,6 százalékos visszaesést mértek. Ezt követően a tavalyi harmadik negyedévben 2,2 százalékkal, a negyedik negyedévben 1 százalékkal nőtt az előző negyedévekhez képest.

Az idén a román kormány 2,5 százalékos gazdasági növekedéssel számol. Az Európai Bizottság a román bruttó hazai termék 2,8 százalékos bővülésére számít. Tavaly a román GDP 2,9 százalékkal nőtt 2013-hoz képest, és 150,8 milliárd euró volt a nominális GDP. 2013-ban 3,5 százalékkal nőtt a román GDP.

Szintén szerdán közölte a statisztikai intézet, hogy az első negyedévben 13,4 százalékkal nőtt az építőipari munkálatok volumene. Az új építményeknél végzett munkálatok volumene 16,2 százalékkal bővült, a karbantartási munkálatok esetében 9 százalékos növekedést jegyeztek, míg a generáljavítások volumene 6,1 százalékkal nőtt.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
# koronavírus # baleset # helyhatósági2020 # hétvégiinterjú # körgyűrű
Kiemelt hírek:
Valutaváltó:


Promó: