2011-03-28 15:51:35• hírek • Szatmár.ro

Szexteszt a háziorvosnál is

Az háziorvosoknak részletesen ki kellene kérdezniük pácienseiket szexuális életük jellegéről is függetlenül attól, hogy milyen panasszal fordulnak hozzájuk. Az ok: a szexuális élet milyensége ugyanis átfogó/kiegészítő képet nyújthat a szervezet egészségi állapotáról.

Erre a következtetésre jutott a szexuális orvoslás néhány nagy-brittanai képviselője. Mint kiderült, a szexuális élet legkülönbözőbb aspektusai, olyan latens egészségügyi problémákat fedhetnek fel, melyek még nem jelentek meg, de bármikor felüthetik fejüket. Dr Geoff Hacket, a birminghami „Good Hope Hospital" szexuális diszfunkciókkal foglalkozó szakembere szerint, az erekciós problémák például intő jelként szolgálnak a szív- és érrendszeri megbetegedések megjelenésére. Férfiak esetében az alacsony tesztoszteronszint növeli a kettes típusú cukorbetegség kialakulásának kockázatát. Nők esetében pedig összefüggést mutattak ki a csontritkulás kialakulása és a szexuális élet milyensége között.

A kutatók javaslata alapján az előbbiekből kifolyólag a háziorvosoknak az általános kivizsgálás alkalmával ajánlott lenne pácienseik szexuális életének minőségéről is érdeklődni. Ezáltal teljes-körűbb képet kapnának a betegek általános életviteléről, így azok szexuális életéről is, ennek minősége ugyanis egyenes arányban befolyásolja a páciensek egészségi állapotát és egyes betegségek megjelenésére való hajlamát. Hacket ugyanakkor felhívta a figyelmet arra, hogy a szexuális problémák orvoslása sok esetben más betegségek megszüntetéséhez is hozzájárulhat.

A brit szakértők szerint a „mi a helyzet a szexuális életével?" kérdésnek kötelező módon el kellene hangoznia az háziorvos rendelőjében. Amíg azonban mindez gyakorlatba ültethetővé válik, nemcsak a nagy-britanniai-, de a romániai pácienseknek is még egy jó ideig várniuk kell.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: