2016-05-09 16:00:09• hírek • MTI

Lemondott az egészségügyi miniszter

Benyújtotta lemondását Patriciu Achimas-Cadariu román egészségügyi miniszter - jelentette hétfőn az Agerpres hírügynökség.

A tárcavezető azt követően döntött így, hogy Romániában ügyészségi vizsgálat indult kórházi fertőtlenítőszerek ügyében, amelyek feltehetően hamisak voltak.

A román kormány közleménye szerint Dacian Ciolos miniszterelnök elfogadta a tárcavezető lemondását.

A múlt héten a román sajtóban több oknyomozó írás jelent meg, amelyek szerint a Hexi Pharma nevű vállalat hétszeresen felhígított fertőtlenítőszert adott el a piaci árhoz képest tízszer magasabb áron romániai kórházaknak, köztük a bukaresti égési sérülteket kezelő kórháznak és a kolozsvári onkológiának.

Ciolos szombaton elrendelte, hogy minden kórházban ellenőrizzék a fertőtlenítőszerek hatékonyságát.

A Mediafax hírügynökség kormányzati forrásokból úgy tudja, a távozó miniszter nem értett egyet azzal, ahogyan a kormány kezeli a kórházi fertőtlenítőszerek ügyét, és ezért nyújtotta be lemondását.

A nozokomiális fertőzések hónapok óta vita tárgyát képezik Romániában, miután egyes orvosi vélemények szerint októberben a bukaresti Colectiv klubban kitört - 64 halálos áldozatot követelő - tűzben megégett sérültek egy része megmenthető lett volna, ha a kórházi fertőzések megelőzése hatékonyabb lenne. A bukaresti szórakozóhelyen 150 személy égett meg, 27-en a tragédia éjszakáján vesztették életüket, további 37 sérült kórházban halt meg.

A Colectiv-tragédia után az utca nyomásának köszönhetően hivatalába lépett szakértői kormányból az elmúlt három és fél hétben négy miniszter mondott le, vagy váltotta le a miniszterelnök. A munkaügyi miniszter a közalkalmazotti bérek vitája miatt mondott le, a kulturális minisztert a bukaresti operaháznál kitört botrány miatt váltották le, az európai pénzalapokért felelős tárcavezetőt pedig az uniós pénzek lehívása esetében szükséges "szemléletváltásra" hivatkozva mondatta le Dacian Ciolos miniszterelnök.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: