2009-10-22 16:16:00• hírek • Garzó Ferenc/MTI

Az iskolákban is megjelent az új vírus

Romániában az iskolákban is megjelent az új vírus, amely két tanulót fertőzött meg.

Egy 9 éves bukaresti és egy 15 éves jászvásári (Iasi) lányról van szó, akik nem jártak külföldön, és nem érintkeztek onnan hazatérő személyekkel. A román egészségügyi minisztérium szerint ez az első két olyan eset, amikor a vírus helyi terjedéséről van szó, a fertőzés körülményeit és forrását nem ismerik.

A két kislány állapota jó, egyikük sincs veszélyben. Osztálytársaiknak nem kell iskolába menniük egy hétig, ugyanis óráikat felfüggesztették erre az időszakra. Csütörtökön elkezdődött azoknak a személyeknek az egészségügyi vizsgálata, akik érintkeztek a fertőzöttekkel.   

Oana Grigore, a román egészségügyi minisztérium szóvivője szerint várható volt, hogy előbb vagy utóbb a vírusnak a helyi, közösségen belüli terjedésével is szembesülniük kell. Szerinte a román hatóságok eddig hatékonyan ellenőrzés alatt tartották a vírus terjedését, hiszen az elmúlt hónapokban a kórokozó csak több mint 300 személyt fertőzött meg a 21 millió lakosú Romániában, ahol a H1N1 terjedése lassúbb a nyugat-európai államokhoz képest.

A betegség további terjedésének üteme nagymértékben attól függ - mondják a román orvosok -, hogy a lakosság mennyire tartja tiszteletben a higiéniai szabályokat. A legsötétebb forgatókönyv szerint jövő tavaszig, a szezonális influenza időszakának végéig akár 4 millió személy is megfertőződhet H1N1 vírussal.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: