2014-02-07 10:20:07• hírek • MTI

Lemondott a pénzügyminiszter

Lemondott csütörtökön Daniel Chitoiu pénzügyminiszter, aki a miniszterelnök-helyettesi tisztséget is betöltötte a bukaresti kabinetben.

A liberális Chitoiu azzal indokolta lemondását, hogy új megbízatást kapott a Nemzeti Liberális Pártban (PNL), amelynek főtitkárává nevezik ki.

Chitoiu azt követően jelentette be távozását a kabinetből, hogy csütörtökön vita tört ki a kormánykoalícióban a liberálisok és a szociáldemokraták között a kormány egyik intézkedésével kapcsolatban.

A szociáldemokrata Victor Ponta miniszterelnök hétfőn jelentette be, hogy áprilistól hitelátütemezést bátorító adókedvezményben részesülhetnek az eladósodott hitelesek. A liberális vezetők azt állították, hogy Chitoiu is részt vett az intézkedés kidolgozásában, ennek ellenére nem értesítette saját pártját a javaslat tartalmáról.

A kabinet adókedvezményt ajánl fel az átlagbérnél kisebb jövedelemmel rendelkező hiteleseknek, ha törlesztőrészleteik két évig tartó megfelezéséről és a futamidő ugyanilyen mértékű meghosszabbításáról állapodnak meg a bankokkal. Klaus Johannis, a PNL első alelnöke csütörtökön azt kifogásolta, hogy ez nem jobboldali intézkedés, a román liberálisok ugyanis jobboldali pártnak tekintik magukat annak ellenére, hogy a szociáldemokratákkal léptek koalícióra.

A média értesülései szerint a liberálisok több minisztert is lecserélhetnek, erről várhatóan pénteken határoznak, amikor ülésezni fog a párt bővített körű vezetőségi testülete.

A liberálisoknak a pénzügyminiszteri tisztségen kívül a belügyminiszteri posztra is jelöltet kell javasolniuk, miután ebből a tisztségből lemondott január végén Radu Stroe az erdélyi Szigethegységben történt légi szerencsétlenség nyomán. A belügyi tárcának azóta ideiglenes vezetője van.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
# koronavírus # vírusstatisztika # baleset # helyhatósági2020 # körgyűrű
Kiemelt hírek:
Valutaváltó:


Promó: