2007-12-10 10:59:29• hírek • Szatmar.ro

Chiuariu lemondott

tudor_chiuariuBejelentette lemondását Tudor Chiuariu igazságügyi miniszter.

Tegnap bejelentette lemondását Tudor Chiuariu,  igazságügyi miniszter. Chiuariu leváltására Traian Băsescu államfő korábban már kétszer is felszólította Călin Popescu Tăriceanu miniszterelnököt.

Băsescu már többször élesen bírálta a liberális tárcavezetőt, akit egyebek között "maffiózónak" nevezett. Chiuariut azt követően nevezték ki az idén áprilisban miniszternek, hogy az RMDSZ együtt kormányzó Nemzeti Liberális Párt (PNL) felbontotta szövetségesi megállapodását a Demokrata Párttal (PD). Akkor Tăriceanu kizárta a PD támogatását élvező minisztereket a kormányból azzal, hogy kizárólag liberális és RMDSZ-es tárcavezetőkkel alakított kabinetet. Ennek a kormányátalakításnak a keretében váltotta fel Monica Macovei volt igazságügyi minisztert Chiuariu.

A Tăriceanu és Băsescu, illetve a liberálisok és a demokraták között évek óta dúló politikai háború miatt Chiuariut már kezdettől fogva bírálatok sorozata érte. Szeptemberben viszont a korrupcióellenes ügyosztály (DNA) kérte az államfőtől: engedélyezze Chiuariu ellen a büntetőjogi vizsgálat elindítását. A tárcavezetőnek azt róják fel, hogy egy kormányrendelet révén az államtól magántársaság tulajdonába került át egy - az ügyészek szerint - szándékosan mélyen alulértékelt bukaresti központi telek.

A DNA Paul Păcuraru munkaügyi miniszter ellen is kérte a vizsgálatok kiterjesztését. A törvények szerint az ügyészségi nyomozás második szakaszának megfelelő büntetőjogi vizsgálat elindítása után az államfőnek jogában áll felfüggeszteni tisztségéből a minisztereket. A kormány viszont időt nyert azzal, hogy kormányrendelettel felfüggesztette annak a bizottságnak a működését, amelynek javaslata alapján dönthetett Basescu az ügyészi kérés engedélyezéséről. Az alkotmánybíróság azonban alkotmányellenesnek mondta ki a rendeletet, ráadásul a bizottság működését is alaptörvénybe ütközőnek minősítette. Így Băsescu a taláros testület határozata értelmében egyedül maga dönthet ezentúl a miniszterek elleni büntetőjogi vizsgálat elindításáról.

Az ítélet várhatóan a következő napokban lép érvénybe, miután közzéteszik a hivatalos közlönyben. Az államfő ezért nagy valószínűség szerint amúgy is felfüggesztette volna tisztségéből a minisztert.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: