2009-05-04 14:55:29• hírek • MTI/ITAR-TASZSZ

Lemondott a moldovai kormány

Lemondott a moldovai kormány - jelentette be Zinaida Greceanii miniszterelnök hétfőn, egy hónappal a parlamenti választások után.

Az alkotmány és a kormányról szóló törvény értelmében a miniszterek tanácsának még az új parlament megalakulása előtt be kell nyújtania lemondását. Vladimir Voronin államfő arra kérte a kabinet tagjait, hogy az új kormány megalakulásáig ügyvezetői minőségben folytassák munkájukat.

Moldovában április 5-én tartottak parlamenti választást. A központi választási bizottság által április 18-án kihirdetett hivatalos végeredmény szerint négy párt jutott be a parlamentbe. Az eddig kormányzó kommunisták a szavazatok 49,48 százalékát szerezték meg, s így 60 mandátumhoz jutottak a 101 fős parlamentben. A három ellenzéki párt közül a Liberális Párt és a Moldovai Liberális Demokrata Párt 15-15, a Mi Moldovánk pedig 11 mandátumhoz jutott.

Az új összetételű parlament kedden tartja alakuló ülését, amelyen megválasztják a parlament új vezetőit, valamint döntenek az új államfő megválasztásának időpontjáról. Az új államfő feladata lesz majd, hogy jelöltöt állítson a miniszterelnöki posztra.
A köztársasági elnök megválasztásához azonban minimum 61 szavazat szükséges, így a többséget alkotó kommunistáknak egyezségre kellene jutniuk legalább egy ellenzéki képviselővel.

A három ellenzéki párt vezetői azonban előre jelezték, hogy bojkottálni akarják az elnökválasztást, amivel a parlament feloszlatását és előre hozott választás kiírását akarják elérni.

Az április 5-i választást követően az ellenzék csalással vádolta a kormányt, s az általa szervezett tiltakozások zavargásokba torkollottak. Vladimir Voronin elnök ezt követően kérte a szavazatok újraszámlálását. Az ellenzék bohózatnak nevezte a döntést, szerinte ugyanis a kommunisták nem a szavazatok összeszámlálásakor, hanem a választói névjegyzék összeállításakor csaltak.

Zenaida Greceanu

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
# ballagók2020 # koronavírus # baleset # helyhatósági2020 # körgyűrű
Kiemelt hírek:
Valutaváltó:


Promó: