2014-04-01 09:51:13• hírek • MTI

Lemondott a francia kormány

Benyújtotta maga és kormánya lemondását Jean-Marc Ayrault francia miniszterelnök Francois Hollande államfőnek az előző napi helyhatósági választások második fordulójának kormánypárti vereségét követően - közölte hétfő délután a francia miniszterelnöki hivatal.

Kormánypárti források szerint a köztársasági elnök Ayrault utódjának a jelenlegi belügyminisztert, Manuel Vallst fogja kinevezni. Hollande este beszédet mond a köztelevízióban, abban indokolja meg Valls kinevezését.

A kormányváltás elkerülhetetlenné vált a baloldal vereségével végződő helyhatósági választások után. Ez volt az első alkalom Francois Hollande két évvel ezelőtti elnökké választása óta, hogy a franciák a szavazóurnák elé vonultak.

"A választásokat azok jelentős kiábrándultsága döntötte el, akik bizalmat szavaztak nekünk 2012 májusban (az elnökválasztáson) és júniusban (a nemzetgyűlési választásokon) ... A választók egyértelmű üzenetet küldtek, amelyet meg kell hallanunk. A felelősség kollektív, vállalom belőle a részem" - mondta Ayrault - akinek az államfőhöz hasonlóan 20-25 százalék között mozog a népszerűségi mutatója - vasárnap este az eredmények közzé tételét követően.

Hollande és Ayrault hétfő délelőtt két órán át egyeztetett, ezt követően fogadta a köztársasági elnök Manuel Vallst.

A Szocialista Párt jobboldalához tartozó 51 éves Valls Barcelonában született, szüleivel emigrált Franciaországba, 20 évesen lett francia állampolgár. Párttársai sokszor a kormánypárt "sarkozystájának" nevezik egyéni, határozott és jellegzetes állásfoglalásai miatt. Gazdasági téren a Tony Blair-féle liberális gazdaságpolitika híve.

A Párizs közeli Evry polgármestereként négy évvel ezelőtt még teljesen ismeretlen volt a nagyközönség számára, belügyminiszteri kinevezését követően néhány hónappal azonban a legnépszerűbb francia politikus lett. Tavaly szeptemberben viszont nagy megrökönyödést váltott ki a baloldalon azzal a véleményével, hogy a romák többsége nem akar beilleszkedni a francia társadalomba.

Hollande-ot és Ayrault-t is sok bírálat érte a tekintély és határozottság hiánya miatt. Ebből a szempontból egyértelmű állásfoglalásaival és határozott fellépésével Valls radikális változást hozhat a kormány arculatában.

A helyhatósági választásokon elsősorban a kormánypárti választók maradtak távol, akik a megszorítások helyett valódi baloldali fordulatot és a munkanélküliség enyhítését remélik az államfőtől. Erre azonban a kormányátalakítással sem lesz sok esély, mivel Hollande április végén akarja ismertetni  az úgynevezett felelősségi paktum részleteit, amely a vállalati adóterhekre 30 milliárd eurós csökkentést és ezzel párhuzamosan 50 milliárd eurós állami megtakarítást irányoz elő a beruházások ösztönzésének és a foglalkoztatás javításának reményében.

A liberális gazdaságpolitikai fordulatot viszont Manuel Valls elképzelései jobban megtestesíthetik, mint Ayrault felfogása.

Valls személye egyébként megosztó a kormánypárti táborban. Cécile Duflot, a Zöldekhez tartozó lakhatási miniszter már előre jelezte, hogy nem lesz az új kormány tagja, ha az államfő Vallst nevezi ki miniszterelnöknek.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: