2010-02-20 16:39:03• hírek • MTI

Lemondott a Holland kormány

Jan Peter Balkenende
Jan Peter Balkenende

Az uralokodó megszakítja szabadságát a kialakult válság miatt.

Tájékoztatta Beatrix királynőt kormánya lemondásáról Jan Peter Balkenende holland miniszterelnök - jelentette a holland média szombat délután.

Az uralkodó e napokban Ausztriában tölti szabadságát, de várhatóan megszakítja azt a hazájában kirobbant kormányválság miatt. Hivatalos közlések szerint Balkenende telefonon vette fel a kapcsolatot a királynővel.

A kormány azért kényszerült lemondásra, mert a koalíciós pártok nem értettek egyet abban: meghosszabbítsa-e Hollandia az afganisztáni NATO-műveletben vállalt veszélyes küldetését, vagy sem.

Az országban szombat délutáni közlések szerint a koalíciós válság nyomán előrehozott választásokra kerül sor, mégpedig májusban. Addig várhatóan Balkenende Kereszténydemokrata Tömörülése (CDA) kisebbik partnerével, a Keresztény Unióval (CU) ügyvivőként kisebbségi kormányt működtet majd.

A középső nagykoalíciós partner, a szociáldemokrata Munkapárt (PvdA) az Afganisztán-vita miatt kilépett a koalícióból. A kormányvita során a PvdA ragaszkodott ahhoz, hogy a holland erők az eredeti terveknek megfelelően még idén hagyják el Afganisztánt, a CDA viszont eleget kívánt tenni a NATO azon kérésének, hogy hosszabbítsák meg a küldetést.

 

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: