2010-09-27 11:43:06• hírek • MTI

Lemondott Vasile Blaga

Benyújtotta lemondását hétfőn Bukarestben Vasile Blaga román belügyminiszter. Döntését a sajtó nyilvánossága előtt jelentette be és azt a rendőrök minapi engedély nélküli tiltakozó akciójával és annak belpolitikai következményeivel indokolta.

A tárcavezető leköszönését a média már vasárnap este óta kész ténynek tekintette, miután Traian Basescu államfő és Emil Boc miniszterelnök a hét végén valósággal "szakított" a belügyminisztérium hatáskörébe tartozó rendőrséggel és csendőrséggel:  a továbbiakban nem tartanak igényt arra, hogy a rendőrség biztosítsa nyilvános megjelenéseiket.

A rendőrség és a büntetés-végrehajtás alkalmazottai ugyanis pénteken a 25 százalékos közalkalmazotti bércsökkentések és elbocsátások elleni tüntetés során hatósági jóváhagyás nélkül az államfői hivatal, a Cotroceni-palota elé vonultak, és kemény szavakkal követelték, hogy az államfő álljon szóba velük. Néhányan üvegeket, sapkákat és gyertyákat dobtak a palota irányába. Basescu a megmozdulás időpontjában nem tartózkodott a Cotroceni-palotában, de egyik munkatársán keresztül üzente, hogy nem hajlandó tárgyalni a törvénytelenül tiltakozókkal.

Szombaton az államfői hivatal közleményben tudatta: Basescu a továbbiakban nem tart igényt arra, hogy a belügyi a tárca alárendeltségébe tartozó egységek részt vegyenek a biztonsági kíséretben. A rendőrség, a csendőrség és a katasztrófavédelmi hivatal tagjairól van szó, akik eddig a kormányőrség (SPP) irányítása alatt látták el az államfő őrzését. Az elnöki döntés nyomán a továbbiakban a kormányőrök maguk látják el ezt a feladatot.  Hasonló elhatározásra jutott Emil Boc miniszterelnök is, aki vasárnap a New York-i ENSZ-közgyűlés ülésszakáról hazatérve kérte, hogy már a repülőtértől a kormányrezidenciáig tartó útvonalon se biztosítsák a rendőrök a hivatalos konvojt.

Basescu vasárnap újabb nyilatkozatban fejtette ki, hogy a tiltakozók aláásták az állam tekintélyét. Vasile Blaga is főleg erre hivatkozva érezte "erkölcsi kötelességének" benyújtania lemondását. Hétfő délelőtt a televíziós kamerák nyilvánossága előtt közölte: a rend védelmezőinek ugyanolyan joguk van a tiltakozáshoz, mint bármely más állampolgárnak, de semmiképpen sem tehetik ezt a törvényesség kereteinek áthágásával. Elutasította ugyanakkor, hogy a tüntetők néhány ezres csoportját azonosítsák a rendvédelem területén dolgozók egészével.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: