2009-12-16 13:02:41• hírek • MTI

Lemondott Negoita

Lemondott miniszterelnök-jelöltségről Liviu Negoita, a román Demokrata Liberális Párt (PD-L) bukaresti III. kerületi polgármestere, akit Traian Basescu november elején bízott meg kormányalakítási feladattal.

Negoitát azt követően nevezte ki kormányfő-jelöltnek Basescu, hogy október közepén a parlamentben megbukott Emil Boc kormánya. Negoita már a november 22-i elnökválasztás előtt parlament elé terjesztette javasolt kabinetje listáját, de az ellenzéki pártok a választás előtt nem voltak hajlandók napirendre tűzni annak beiktatásáról vagy elutasításáról szóló szavazást.

Szerdán reggel a bukaresti kormány épületében Negoita kifejtette: megbízatását azért adta vissza az államfőnek, mert az elnökválasztások miatt új politikai helyzet állt elő. Döntését azzal is indokolta, hogy nem akarja kedvezőtlenül befolyásolni az új parlamenti többség kialakítása érdekében folytatott tárgyalásokat. Reményét fejezte ki, hogy hamarosan "egy másik kollégáját" nevezi ki az államfő miniszterelnök-jelöltnek, aki megkapja majd a parlamenttől a beiktatáshoz szükséges jóváhagyást.

Negoita visszalépése azt jelzi, hogy Basescu újraválasztása után a PD-L más személyt fog javasolni miniszterelnöknek. A román sajtó szerint nagy esély van arra, hogy Basescu választása ismét Emil Bocra essen. A PD-L több vezető politikusa ugyanis szorgalmazta, hogy a PD-L elnöki tisztséget is betöltő Boc újból legyen teljhatalmú kormányfő. Ő jelenleg ügyvivő miniszterelnök.

Az államfő szerdán délutánra konzultációra hívta a parlamenti pártokat az új kormány megalakításáról. Basescu ezt azért tehette meg, mert szerdán reggel a román alkotmánybíróság hivatalosan is jóváhagyta második elnöki mandátumát.
Az államfő és a pártok közötti konzultáción kívül szerdán a politikai erők közötti megbeszélésekre is sor kerül. A Nemzeti Liberális Párt (PNL) külön-külön a Romániai Magyar Demokrata Szövetséggel (RMDSZ) és a PD-L-lel is egyeztetni fog, miután ez utóbbi két alakulat már szinte végleg megállapodott egy új koalíció létrehozásáról. A PD-L és az RMDSZ azt szeretné, hogy ehhez a koalícióhoz a liberálisok is csatlakozzanak.


Liviu Negoita inkább marad a polgármesteri tisztségnél
Liviu Negoita inkább marad a polgármesteri tisztségnél


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: