2016-08-03 17:21:21• hírek • Kocsis Zoltán

Szatmári kosárlabda: Négy éven belül a bajnoki cím a cél!

Merész terveket szövöget a Szatmárnémeti Városi Sportklub vezetősége, amelynek célja, hogy négy éven belül bajnoki címért küzdjön a jelenleg a második osztályba visszaesett női csapat. Nem ismeretlen magasságok ugyanakkor ezek a klub számára, hisz emlékezhetünk rá: négy évvel ezelőtt mindez nem számított rendkívülinek. Ezzel együtt a jelek szerint végre a rövid távú célokon túl is tekint valaki.

Szatmárnémetiben ugyanis megalakulóban van a régió első kosárlabda-akadémiája! A szurkolók részéről állandó és jogos az elvárás, hogy az ő pénzükből finanszírozott csapatban szatmári lányok játszanak - igen ám, de lassan elfogynak a minőségi szatmári játékosok. Az akadémia célja - eltekintve természetesen a tömegsport, a testmozgás és a kosárlabda megszerettetése, népszerűsítése mellett -, hogy néhány év múlva játékosokat adjon a VSK-nak. „Célunk, hogy néhány éven belül a BC Magic játékosokat adjon a korosztályos válogatottakba", jelentette ki Feleki Zsolt. „Ha sikerül elindítanunk és stabil alapokra helyeznünk ezt az akadémiát, aminek finanszírozása teljesen független a VSK-tól, akkor elmondhatjuk majd néhány év múlva, hogy tényleg tettünk valamit a szatmári kosárlabdáért", tette hozzá. Az akadémia egyelőre hat edzővel (Adriana Pricop, George Osan, Radu Armaziu, Filip Zoltán, Sin Iulian és Uta Andrea) és százat meghaladó gyerkőccel és fiatallal indul útnak.

A kétezres években a román élvonal több férfi csapatát is erősítő Feleki a jövőben csapat-menedzserként a VSK felnőtt női csapatának az eredményeiért felel. Az ő javaslatára az Araddal korábban bajnokságot nyerő portugál José Araujo veszi majd át a VSK szakmai irányítását - egyelőre technikai igazgatóként. A szabályzat tiltja ugyanis, hogy második osztályú csapatnak külföldi edzője legyen. „José jelenleg is a portugál U20-as válogatott edzője, a felnőtt csapat másodedzője. Jóval kevesebb fizetésért mondott igent, mint amilyenhez hozzá van szokva. Nem a két szép szemünkrért, hanem azért, mert négy éves stratégiánk van, ráadásul kiemelten igyekszünk támogatni az utánpótlásnevelést is. Ő nagyon szeret fiatalokkal foglalkozni", jelentette ki Feleki.

Hogy mi a VSK terve a következő négy évre? „Idén nem lehet más, mint a visszajutás az élvonalba. A második év végén szeretnénk közvetlenül a dobogósok mögött végezni, a 3. év végén pedig döntőbe jutni és kijutni az európai kupákba. A negyedik évben pedig bajnoki címet szeretnénk ünnepelni. Emellett szeretnénk elérni, hogy kupadöntőnek és All Star-meccsnek adhasson otthont Szatmárnémeti", vázolta az elképzeléseket Feleki.

Ugyan várhatóan a szövetség engedélyével Araujo is leülhet majd a kispadra, hivatalosan Adriana Pricop lesz a csapat játékos-edzője, Orosz Andrea pedig a játékos-másodedzője. Kialakult az idei keret is, amelyben Flavia Ferenczi, Szmutku Renáta, Laza Enikő, Adina Pop, Gabriela Mugureanu, Valentina Bolba, Kállai Eszter és Kádár Anna található. Rajtuk kívül hat, 16 éves leányzó is a nagycsapattal edz majd.

Mindenképpen ígéretes, hogy Feleki terveiben nem csak a pályán elért eredmények szerepelnek. „Marketing és sportmenedzsment nélkül nincs folytonosság. Céljaink között szerepel, hogy a csapat szociális tevékenységekben is részt vegyen, mert a nehezebb sorsú gyerekek sokszor készek többet dolgozni a sikerért, a kiemelkedésért. Az akadémia edzőit szeretnénk támogatni, hogy szakmai továbbképzéseken vehessenek részt", ismertette terveit a csapatmenedzser. „Fontosnak tartom, hogy a feljutást követően táplálkozási szakember is dolgozzon a csapat mellett. Szeretnénk ezen kívül streetball-bajnokságokat is meghonosítani. Terveinkben szerepel mini-kosárlabda és bébi-kosárlabda-bajnokságot szervezni. Utóbbit idén Mangalián rendezték és ezret is meghaladta a résztvevő gyerekek száma".

Felekinek a szponzorok bevonásáról is megvan a konkrét elképzelése. „Előbb meg kell mutatnunk, hogy tisztán és eredményesen dolgozunk! Ha ez így történik, akkor biztos vagyok benne, hogy két év kemény munkája után találunk olyan embereket, akik mellénk állnak és támogatnak minket."

A szakosztály költségvetése 737.000 lej lesz a következő szezonban. „Kérdem én, mi a nagyobb hiba? Az, hogy két hónapra igazoltunk egy amerikai lányt, aki összesen 8000 euróért hozzásegített minket, hogy kupagyőzelemért és bajnoki címért legyünk versenyben, vagy az, hogy alkalmaztak olyan embereket, akik 1500-2000 lejes fizetésért semmit nem csináltak és ezt négy éven keresztül?", tette fel a költői kérdést a VSK vezetőinek az elmúlt négy éve és az azt megelőző négy éve között párhuzamot vonó Kereskényi Gábor polgármester.

Ami a következő szezont illeti, augusztus 28-ig lehet beiratkozni a bajnokságba és 31-én derül ki, mikor kezdődik a pontvadászat, és mi a VSK pontos porgramja. A csapat augusztus 18-19-én kezdi meg a felkészülést, akkor érkezik Szatmárra José Araujo is. Szeptember 1-3. között Marosvásárhelyen készül a VSK egy négyes tornán, melyen a házigazdák mellett a Brassó és a Galac vesz majd részt - csupa élvonalbeli gárda tehát.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: