2011-09-01 13:12:51• hírek • MTI

Lemondott Eckstein Kovács Péter

A verespataki aranybánya-beruházás miatt lemondott posztjáról Eckstein-Kovács Péter, Traian Basescu román államfő kisebbségi tanácsadója.

A politikus, aki a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) tagja, elmondta: lépésének oka, hogy a román államfő támogatja a bányaberuházást, ő maga viszont ellenzi; egy tanácsadónak pedig támogatnia kell az államfő kezdeményezéseit. "Államelnöki tanácsadóként az államfő véleményét kell tolmácsolnom és népszerűsítenem. A verespataki aranybánya esetében ezt nem tudtam vállalni, hiszen évek óta következetesen a ciántechnológia ellen foglaltam állást" - nyilatkozta Eckstein-Kovács a kolozsvári Szabadság című napilapnak.
Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke a lapnak nem kívánta kommentálni a lemondást, mivel - mint mondta - olyan kérdésről van szó, amely az államfőre és tanácsadójára tartozik.

Eckstein-Kovács elmondta: Basescu elfogadta egyelőre szóban közölt lemondását, amit hétfőn írásban is benyújt.
Eckstein-Kovács Péter 2009-től töltötte be a tanácsadói tisztséget, amelyet Basescu azt követően ajánlott fel neki, hogy az RMDSZ-es politikus 2008-ban nem jutott be szenátorként a román parlamentbe. A romániai magyar tisztségviselő évek óta küzd a bányászati ciántechnológiák betiltásáért, korábban társkezdeményezője volt egy olyan törvénytervezetnek, amely a betiltást írta elő, de nem sikerült elfogadtatni a román parlamentben ezt a jogszabálytervezetet.

A múlt héten vita tört ki Eckstein-Kovács Péter és Kelemen Hunor között, miután Eckstein-Kovács aláírta a verespataki bánya megnyitását ellenző 77 romániai magyar civil szervezet állásfoglalását. Ebben a dokumentumban a civilek amiatt tiltakoztak, hogy a Kelemen Hunor vezette román kulturális minisztérium lehetővé tette a Kirnyik-hegységre vonatkozó régészeti mentesítési bizonylat kibocsátását. Az aláírók azt kérték Kelementől, vonja vissza a bizonylatot, vagy - ha ezt nem teheti meg - mondjon le miniszteri posztjáról. Kelemen szerint azonban nem a minisztérium bocsátotta ki a bizonylatot, így azt nem lehet visszavonni, és élesen bírálta Eckstein-Kovácsot, hogy ő is csatlakozott az állásfoglaláshoz.

A román média szerint Traian Basescu néhány nap óta nyílt népszerűsítő kampányt folytat a verespataki aranybánya megnyitása mellett. Nyilatkozataiban a "gyáva román politikusokat" tette felelőssé azért, hogy a beruházás 1997 óta "el van ásva". Szerinte azért kell megnyitni a bányát, mert a valuták egyre bizonytalanabbak, és ebben az időszakban Romániának növelnie kell aranytartalékát.
Basescu a hét elején ellátogatott Verespatakra, ahol találkozott a tervezett bánya támogatóival és ellenzőivel is. A bánya ellenzői azon a napon az elnöki hivatal előtt tiltakoztak amiatt, hogy Basescu - mint mondták - nyíltan népszerűsíti a beruházást.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: