2013-01-29 11:34:56• hírek • MTI

Lemondott Dan Voiculescu

Lemondott szenátori mandátumáról hétfőn Dan Voiculescu médiamágnás, a kormányon lévő Konzervatív Párt (PC) alapító elnöke, miután a legfelső bíróság csütörtökre előre hozta korrupciós ügyének tárgyalását.

Voiculescu a bejelentését azzal indokolta: nem akar a parlamenti mentelmi jog mögé bújni, és azért mond le mandátumáról, hogy ne akadályozza az igazságszolgáltatás munkáját.

A PC alapító elnökéről az ellenzéki sajtó viszont azt feltételezi, hogy ügyének elévülése reményében csak az időt húzza. Romániában a képviselőket és szenátorokat érintő ügyeket a legfelső bíróság, míg minden más ügyet a területileg illetékes bíróság hivatott tárgyalni, a korrupciós ügy ismét visszakerül a bukaresti törvényszékre. Voiculescu dossziéja már szinte ingázik a legfelső bíróság és a törvényszék között, a politikus ugyanis korábbi parlamenti mandátumáról is lemondott. 

A kormányzó Szociálliberális Szövetségben (USL) részt vevő PC alapítóját azzal vádolja az ügyészség, hogy a piaci árnál 75-ször alacsonyabb áron, törvénytelenül vásárolta meg egy mezőgazdasági kutatóállomás Bukarest melletti telkét. A Revista 22 című román hetilap szerint Voiculescu ügyének tárgyalását 1500 napja halogatják a különböző bíróságok.
Pénteken a legfelső bíróság előre hozta, január 31-ére a Voiculescu-ügy eredetileg áprilisra kitűzött tárgyalását. A politikus arra utalt blogján: nem lehet véletlen, hogy ügyét ugyanannak a bírói tanácsnak osztották ki, amely Adrian Nastase volt miniszterelnököt júniusban két év letöltendő börtönre ítélte.

Voiculescuról a román átvilágítási hivatal megállapította, hogy 1989 előtt a kommunista politikai rendőrség, a hírhedt Securitate ügynöke volt, ezért a jobboldali sajtó gyakran állítólagos fedőnevén, Félixként emlegeti.
A médiamágnás Traian Basescu államfő felfüggesztésének egyik legfőbb szorgalmazója, az elnök szerint pedig Voiculescu arra próbálja használni médiabirodalma befolyását, hogy az USL maga alá gyűrje a román igazságszolgáltatást.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: