2011-08-04 16:16:55• hírek • Szatmár.ro

Lemondott Cseke Attila

Cseke Attila
Cseke Attila

„A mandátumom alatt sor került több reformra is, egyesek ezek közül radikális lépések voltak. Gondolok itt elsősorban a kórházi rendszer átszervezésére, a kórházak decentralizációjára, melynek során 370 egészségügyi intézmény került a helyi önkormányzatok fennhatósága alá, vagy a betegszabadságolások terén bevezetett szigorításokra, amely lépések a rendszeren belüli költségtakarosságot szolgálták.

A reformokat folytatni kell, véglegesíteni kell azokat a tervezeteket, amelyek jelenleg közvitára vannak bocsátva és a gyógyszerfogyasztás szabályozását, a rendszer informatizálását, valamint az egészségügyi szolgáltatások alapcsomagjának összeállítását célozzák.

A szakmai reformok azonban önmagukban nem elégségesek, ezek gyakorlatba ültetésére hathatós anyagi támogatás szükséges. Sajnos, a mostani költségvetéskiegészítéskor világossá vált, hogy az Egészségügyi Minisztérium által végrehajtott reformok támogatására csak részben létezik politikai akarat.

Mandátumom kezdete óta hangoztatom, hogy a rendszer hatékonnyá tételéhez több pénzre van szükség, ezt számtalanszor felvetettem a Pénzügyminisztérium képviselői előtt is. Az egészségügyi rendszer kormánytól és minisztertől függetlenül az utóbbi években krónikus alulfinanszírozásban szenved.

A költségvetés mostani kiegészítésekor az egészségügynek szánt pénzekről úgy döntöttek, hogy ki sem kérték az egészségügyi miniszter véleményét.

A Sürgősségi Kormányrendelettervezetet a tegnapi kormányülés előtt kaptam kézhez, bár több ízben is kezdeményeztem egyeztetést Gheorghe Ialomiţeanu pénzügyminiszterrel, erre viszont nem került sor, még annak ellenére sem, hogy hivatalos úton fordultam hozzá.

A körülményeket mérlegelve és az egészségügy számára kiutalt minimális pénzösszeget figyelembe véve, úgy döntöttem, lemondok egészségügyi miniszteri tisztségemről. A felmondásom ma hivatalosan is beiktatásra került a miniszterelnök kabinetjénél.

Nem tartom normális dolognak, legyen szó bármely szakterületről, hogy ilyen fontos pillanatokban a Pénzügyminisztérium ajánlásával szülessenek döntések, az illető szaktárcavezető megkérdezése nélkül.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: