2016-10-26 11:51:53• hírek • MTI

Lemondott Cristian Ghinea miniszter

Lemondott Cristian Ghinea, a román szakértői kormány európai alapokért felelős minisztere szerdán, mivel úgy döntött, hogy a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) jelöltjeként indul a december 11-i parlamenti választásokon.

A korrupt politikusok leváltásával és jobboldali gazdasági programmal kampányoló USR a Ciolos-kormány két másik tagjának, az egészségügyi és munkaügyi miniszternek is befutó helyet ajánlott parlamenti jelöltlistáin, ők azonban bejelentették, hogy nem indulnak a választásokon. A közvélemény-kutatásokban meglepően jól álló, tíz százalék körüli eredményre taksált USR - a Klaus Iohannis államfőhöz közel álló, jobbközép Nemzeti Liberális Párthoz (PNL) hasonlóan - Dacian Ciolost javasolja a választások után is kormányfőnek.

Ciolos több ízben leszögezte: kabinetje politikailag semleges, szakértői kormányként kapott megbízatást a parlamenttől tavaly novemberben, ezért sem ő maga, sem miniszterei nem kötelezhetik el magukat valamely párt mellett. Ciolos előre bejelentette: támogatja, hogy miniszterei törvényhozói mandátummal próbálják megkezdett munkájukat folytatni, szakpolitikai elképzeléseiket a továbbiakban gyakorlatba ültetni, de távozniuk kell a kormányból, ha indulnak a választásokon.

Ciolos egyéves mandátuma alatt tucatnyi minisztert cserélt le, de a legutóbbi váltáskor - amikor korrupciógyanúba keveredett belügyminisztere mondott le - bevallotta, egyre nehezebb ilyen rövid időre helyettest találnia. Az alkotmány szerint másfél hónapig a kormány egy másik tagja is ideiglenesen átveheti a megüresedett tárca irányítását. Mivel a választásokra december 11-én kerül sor, elképzelhető, hogy Ciolos már nem jelöl újabb tisztségviselőt a pártpolitikai karrierre vágyó volt minisztere helyére.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Kiemelt hírek:
Valutaváltó:


Promó: