2011-11-11 18:13:39• hírek • Kocsis Zoltán

Csehi két kéréssel fordult Borbélyhoz

Nem lesz több parkosítási program a falvak számára - többek között ezzel a bejelentéssel kezdte Borbély László környezetvédelmi miniszter a Szatmár megyei települések polgármestereivel való találkozását.

A tárcavezető azzal indokolta fenti kijelentését, hogy a nagy számú leadott pályázat elbírásához nem rendelkezik kellő kapacitással a minisztérium. Ennek következtében jövőre csak a városok pályázhatnak majd parkosításért. Szintén nem nyújthatnak be újabb pályázatokat a települések a kanalizálás kiépítéséért sem, mondta a miniszter, pedig elismerte, hogy Románia ebben a tekintetben erősen le van maradva. „ Az ország negyven százalékában továbbra sincs kanalizálás. Európa szerte elsők vagyunk ugyanis a szerződések számát tekintve, ám utolsók vagyunk a kivitelezés terén", háborodott fel a miniszter, leszögezve, ez a helyi vezetők hibája. Kiemelte ugyanakkor, hogy Szatmár megye már tavasszal megkötötte az erre vonatkozó szerződéseket.

A kerékpárutakkal kapcsolatban Borbély elmondta, hogy az idén leadott mintegy 200 projektből 37-et tud finanszírozni a minisztérium a rendelkezésére álló 50 millió lejből, ám kijelentette: jövőre 100 millió áll majd a rendelkezésre erre a célra. Szintén folytatódik jövőre az erdősítés és a Zöld Ház projekt is, utóbbi keretein belül az elmúlt két évben 43.000 (fizikai és jogi) személy juthatott hozzá „zöld fűtéshez".

„Az elmúlt húsz évben soha nem költöttünk annyi pénzt árvízvédelemre, mint 2010-ben és 2011-ben", jelentette ki Borbély, leszögezve, hogy az országban három hatalmas gyűjtőtó is épül, közülük pedig kettő (Vajdahunyad és a Gyanta mellett) már lassan kész.

Borbély felhívta továbbá a polgármesterek figyelmét, hogy Románia  31 milliárd eurót hívhat le az Európai Uniótól, amely ráadásul 25%-ról 5%-ra csökkentette a kötelező önrész arányát. „Hangsúlyozom azonban, hogy csak a jól elkészített pályázatnak van esélye", mondta.

Szintén elégedetlenségének adott hangot a gyakori tarlótüzek miatt. „Felhívom a figyelmüket, hogy nem játszanak a tűzzel! Országszerte naponta három-négy tűzeset van, szerencse, hogy eddig sikerült őket gyorsan eloltani. Bár törvény kötelezi, tudják hányszor kértek eddig engedélyt a Környezetvédelmi Ügynökségtől? Négyszer vagy ötször, a minap néztem utána. És ezt az egész országban!", mérgelődött Borbély.

A megbeszélés végeztével Csehi Árpád, a Szatmár Megyei Tanács elnöke két kéréssel fordult a miniszter felé. Egyrészt arra kérte, hogy tavasszal tegyék lehetővé, hogy még egyszer pályázhassanak a települések a kanalizálási rendszer kiépítésére. Másrészt pedig, hogy a parkosítási pályázatoknál ne a település státusát vegyék figyelembe hanem a lakosság számát. „Mivel vannak olyan községek, amelyek lakosainak száma nagyobb, mint egyes városoké, arra kérem a miniszter urat, hogy inkább a lakosok számát tekintve szögezzenek le egy alsó limitet a parkosítási projektek esetén", mondta Csehi.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: